"Φωτοσκιάσεις" στην Αθήνα έως 25 Νοεμβρίου PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Ματιές στην τέχνη
Δευτέρα, 02 Οκτώβριος 2006 11:40
καταχώρηση: 2 Οκτωβρίου 2006

Ανοιξε η έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Κάρολ Ουάξ (Carol Wax) στο Μουσείο Ηρακλειδών, με 100 έργα από τη συλλογή του Μουσείου.


Η Κάρολ Ουάξ καθιερώθηκε στον χώρο της τέχνης για τις χαλκογραφίες της και μάλιστα ως καινοτόμος της τεχνικής μετζοτίντο, που θεωρείται δύσκολη τεχνική χαλκογραφίας.

Βεβαίως, έχει να επιδείξει και σημαντικό αριθμό έργων σε χαρτί καθώς και ελαιογραφίες, που βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές μεγάλων μουσείων. Είναι επίσης πολυάριθμες οι τιμητικές διακρίσεις της και τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η Κάρολ Ουάξ γεννήθηκε το 1953 στη Ν.Υόρκη, όπου ζεί και σήμερα και διδάσκει στη Σχολή Σχεδίου του Rhode Island, του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, καθώς και στο New Paltz. Παραθέτουμε εδώ κάποιες δηλώσεις της, που μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το έργο και να αποκρυπτογραφήσουμε το σκεπτικό της:

"Αν και η θεματολογία των έργων μου είναι τα καθημερινά, συνηθισμένα αντικείμενα, επιχειρώ να παρουσιάσω το συνηθισμένο σαν ασυνήθιστο, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε δίνουν σημασία στα αντικείμενα που περιβάλλουν την καθημερινότητά τους, αλλά για μένα, ακόμη και τα πιό πεζά φαντάζουν μαγικά. ...Με το να απεικονίζω μηχανικά αντικείμενα άλλων εποχών, τη λειτουργία των οποίων έχουμε ξεχάσει, αυτά μεταμορφώνονται σε τέχνη.

Αν και η τεχνοτροπία μου μπορεί να θεωρηθεί παραστατική κατά την παράδοση της ‘"nature morte", εν τούτοις δεν αντιμετωπίζω μια "νεκρή φύση" σαν κάτι που δεν έχει ζωή. Παρουσιάζοντας τα θέματά μου με υπερβατικό τρόπο, επιχειρώ να αναδείξω την ψυχή του άψυχου (the anima in the inanimate)".

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, Θησείο, Μετρό Θησείο, τηλ. 210.3461981
'Ωρες: κάθε ημέρα, 13.00 - 21.00
www.herakleidon-art.gr * Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.