Πολιτιστική διπλωματία για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2008 10:32
"Μια πράξη κλοπής πολιτιστικού θησαυρού πριν από 200 χρόνια είναι το ίδιο επαίσχυντη με μια αντίστοιχη σημερινή", είπε ο ελληνικής καταγωγής συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Μάθιου Μπογκτάνος, επικεφαλής της έρευνας για τις αρχαιότητες του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, μιλώντας σε συνέδριο της UNESCO για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους. Και πρόσθεσε ότι "όλοι είμαστε ένοχοι για το καλό που δεν κάνουμε".

Επίσης, παραλλήλισε τις λεηλασίες αρχαιοτήτων στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 με την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διαφορές.

Η επιστροφή των Γλυπτών κυριάρχησε ως θέμα τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, χάρις στις προτάσεις του Λουί Γκοντάρ, συμβούλου του Ιταλού προέδρου σε θέματα πολιτισμού, για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και του Γιώργου Μπίζου, συμβούλου του Νέλσονα Μαντέλα, για "συστράτευση" των συνέδρων σε εκστρατεία επαναπατρισμού τους.

'Aλλοι ομιλητές, ο Τρίστραμ Μπέστερμαν, σύμβουλος μουσείων, πολιτιστικής και ανώτατης εκπαίδευσης στην Μεγάλη Βρετανία και η Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής ιδιοκτησίας του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, συμφώνησαν ότι η πολιτιστική διπλωματία είναι η πλέον ενδεδειγμένη οδός για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων.

Ημερομηνία καταχώρησης: 7.4.2008