"Μεγάλο δημόσιο έργο" μπορεί να είναι και η κατεδάφιση... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Σάββατο, 05 Ιανουάριος 2008 10:00
Ο πρώην δήμαρχος της Σεούλ Λι Μουγκ Μπακ κατεδάφισε το 2005 έναν δίπατο αυτοκινητόδρομο τον οποίο διανύανε κάθε μέρα 160.000 -μποτιλιαρισμένα- οχήματα και ανέδειξε το ρέμα που κάποτε διέσχιζε την πόλη. Αυτό το έργο αύξησε τη δημοτικότητά του και του έδωσε ώθηση για να κατακτήσει το έτος 2007 την προεδρία της Ν. Κορέας.

Το ρέμα μετατράπηκε σε χώρο πρασίνου και περιπάτου στην καρδιά της πόλης και το μικροκλίμα της περιοχής άλλαξε τόσο, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και τρεις βαθμούς. Η κατάργηση του αυτοκινητοδρόμου συνοδεύτηκε δε από γενναία μέτρα ενίσχυσης του δικτύου των λεωφορείων. Ο συγκοινωνιολόγος που εισηγήθηκε την κατάργηση του αυτοκινητοδρόμου κάνει λόγο για το εξής παράδοξο: η διάνοιξη ολοένα και περισσότερων νέων δρόμων ενισχύει την χρήση του ΙΧ με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το κυκλοφοριακό.

'Οσον αφορά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υπάρχει σκέψη να αποκαλυφθούν έξι (!!!) μπαζωμένα ρέματα που καλύπτει η άσφαλτος και το τσιμέντο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ας ελπίσουμε να οδηγηθεί η περιοχή σε ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση, κι όχι απλά να εφαρμοστεί το παλιό μοντέλο αλόγιστης ανάπτυξης με ένα "κερασάκι" οικολογίας στην κορφή μιας... "τσιμεντότουρτας".

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.1.2008