Μπαλί: Μια ακόμα συνδιάσκεψη με πολλά λόγια... PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Σάββατο, 22 Δεκέμβριος 2007 09:54
(και πόσα έξοδα άραγε για την διοργάνωσή της;)
Φτωχά τα αποτελέσματα μιας ακόμη διάσκεψης για το κλίμα, αυτής στο Μπαλί της Ινδονησίας που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Χαρακτηριστικά το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

"Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές. Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αρκτική ενδέχεται να απωλέσει το κάλυμμα πάγου, κατά τους θερινούς μήνες, μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το 2007 ήταν η έβδομη θερμότερη χρονιά στην ιστορία".

Αντί λοιπόν να λάβει γενναίες αποφάσεις, η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ υιοθέτησε τον "οδικό χάρτη" του Μπαλί που προβλέπει ότι μέχρι το 2008 θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία, που θα αντικαταστήσει αυτή του Κιότο. 'Εντονες φωνές ακούστηκαν επίσης για πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα, οι οποίες συμβάλλουν κατά πολύ στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στη ρύπανση. Εκτός από τις ΗΠΑ, ζητείται πλέον και από αυτές τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.12.2007