Γονίδιο για την ανακούφιση από τον πόνο PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2008 18:47
Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν γονιδιακή θεραπεία η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της ανακούφισης από τον πόνο. Ο πόνος εξαφανίστηκε για τουλάχιστον τρεις μήνες σε ποντίκια στη σπονδυλική στήλη των οποίων εισήχθη ένα γονίδιο που προκαλεί αύξηση των ενδορφινών (πρόκειται για το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή ιό που προκαλεί κρυολόγημα, ως "όχημα" μεταφοράς του γονιδίου στη σπονδυλική στήλη ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παρουσιάζουν χρόνιο πόνο. Η προσθήκη του γονιδίου φάνηκε να μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το να ταξιδέψουν ως τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να παραμείνουν απαλλαγμένα από πόνο ως και για τρεις μήνες.

Η θεραπεία, δεν επηρέασε το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, προλαβαίνοντας τις κύριες παρενέργειες των σημερινών παυσίπονων φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά η γονιδιακή θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο είναι σημαντική, γιατί μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς -όπως άτομα με καρκίνο ή και με χρόνιους πόνους στη μέση και σε άλλα σημεία του σώματος- από σοβαρές παρενέργειες τις οποίες προκαλούν οι συμβατικές θεραπείες.

Ημερομηνία καταχώρησης: 7.4.2008