Νεαρός πλανήτης 10 εκατομμυρίων ετών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008 18:45
Γερμανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν νεαρό πλανήτη στο βαθύ διάστημα, ο οποίος έχει μάζα κατά 10 φορές πυκνότερη από αυτήν του πλανήτη Δία, αλλά είναι νεογέννητος σύμφωνα με τα κοσμικά μέτρα.

Οι αστρονόμοι, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλάνκ στη Χαϊδελβέργη, τόνισαν πως πρόκειται για τον νεώτερο γνωστό πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο πλανήτης αυτός περιβάλλεται από τον δίσκο αερίων, από τον οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα, ενώ εκτελεί μία πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο σε 3,65 ημέρες.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για τη δημιουργία πλανητών, εφ' όσον ο πλανήτης έχει μόλις το 0,2 % της ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος. Η Γη είναι ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από αυτήν.

Ο νέος αυτός πλανήτης προσφέρει την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη για την θεωρία που υποστηρίζει πως οι πλανήτες δημιουργούνται μέσα στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια ζωής του μητρικού τους άστρου. Μέχρι πρόσφατα το σύνολο των 250 και πλέον πλανητών, εκτός του ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφονται γύρω από άστρα ηλικίας πάνω από 100 εκατομμυρίων ετών.

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.3.2008