Διπλασιάσθηκε ο αριθμός των τυφώνων πάνω από τον Ατλαντικό PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008 18:43
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα και η μεταβολή των διευθύνσεων των ανέμων, που οφείλονται στις κλιματικές μεταβολές, θεωρούνται ως οι κύριοι υπεύθυνοι παράγοντες για την αύξηση της συχνότητας των καταιγίδων, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια.

Ο αριθμός των τυφώνων που δημιουργούνται πάνω από τον Ατλαντικό κάθε χρόνο έχει διπλασιασθεί μέσα σε 100 χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, μεταξύ του 1900 και του 1930 υπήρχαν κατά μέσον όρο έξι μεγάλες καταιγίδες -τέσσερις τυφώνες και δύο τροπικές καταιγίδες- έναντι 15 κατά μέσον όρο στο διάστημα 1995 - 2005 -με οκτώ τυφώνες και επτά τροπικές καταιγίδες.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν αδιάψευστες ενδείξεις ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα για τον αυξανόμενο αριθμό των τυφώνων στον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο αυξημένος αριθμός οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας κατά την τελευταία εκατονταετία. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία της θάλασσας έγιναν αισθητές σε χρονιές έντονης δραστηριότητας των καταιγίδων.

Ημερομηνία καταχώρησης: 2.2.2008