Κάμερα επτά χρωμάτων βλέπει πρωταρχικό φως PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2008 18:42
'Ενα νέο όργανο έχει δει το πρώτο φως στο παρατηρητήριο ESO Lα Silla, παρατηρώντας πολύ μακρινά αντικείμενα.

Εξοπλισμένος μ' αυτό το τηλεσκόπιο 2.2 μέτρων MPI/ESO, ο οπτικός ανιχνευτής παίρνει τις εικόνες ταυτόχρονα σε επτά χρώματα. Η λήψη των ταυτόχρονων εικόνων στα διαφορετικά φίλτρα ακτίνων γάμμα είναι σημαντική για την μελέτη πολλών αστροφυσικών πηγών, και ιδιαίτερα μεταβλητών πηγών, όπως οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες.

Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα κατατάσσονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: εκτεταμένα περιστατικά, που διαρκούν από αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά, και σύντομες εκλάμψεις, οι οποίες διαρκούν λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα. Μία σύντομη έκλαμψη απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, από την εκτεταμένη έκρηξη.

Για να προσδιορίσουν την απόσταση των μακρινών αντικειμένων, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τέσσερα διαφορετικά φίλτρα στα οπτικά και τρία διαφορετικά φίλτρα κοντά στο υπέρυθρο. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η παρατήρηση ενός κβάζαρ σε απόσταση περισσότερο από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, δηλαδή όταν η ηλικία του σύμπαντος ήταν 500 εκατομμύρια χρόνια.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.1.2008