Παραγωγή βλαστικών κυττάρων PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Σάββατο, 05 Ιανουάριος 2008 18:41
Δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ανακοίνωσαν ανεξάρτητα ότι κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα δέρματος σε βλαστικά κύτταρα, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή μέθοδο, ειδικά για κάθε συγκεκριμένο ασθενή και για κάθε συγκεκριμένη ασθένεια χωρίς τη χρήση ανθρώπινων ωαρίων ή εμβρύων.

Τα βλαστικά κύτταρα, που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην ιατρική, μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και να δώσουν θεωρητικά μια ποικιλία διαφορετικών ιστών για μεταμόσχευση.

Για να το κατορθώσουν, οι ερευνητές μόλυναν ανθρώπινους ινοβλάστες δέρματος με έναν ιό που μετέφερε στα κύτταρα τέσσερα επιπλέον γονίδια (δύο από τα γονίδια ήταν κοινά και στις δύο μελέτες).

Τα επιπλέον αυτά γονίδια επαναπρογραμματίζουν τη λειτουργία άλλων γονιδίων και αναγκάζουν τα κύτταρα να αλλάξουν ρόλο και να μετατραπούν σε "πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα".

Στην παρούσα φάση, τα κύτταρα αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, δεδομένου ότι έχουν τροποποιηθεί γενετικά και θα μπορούσαν θεωρητικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Αν και οι έρευνες ανοίγουν τον δρόμο για την εύκολη παραγωγή βλαστικών κυττάρων κατά παραγγελία, άλλοι επιστήμονες, τονίζουν ότι οι έρευνες σε ανθρώπινα έμβρυα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, έως ότου είναι σαφές ποια μέθοδος υπερτερεί και σε ποιες περιπτώσεις.

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.1.2008