Καλέντουλα PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Τρίτη, 25 Μάρτιος 2008 18:03

Καλέντουλα η φαρμακευτική (νεκρολούλουδο), Calendula officinalis, Calendula arvensis)

Η καλέντουλα είναι ένα μικρό φυτό μονοετές που τα άνθη του με έντονο, γλυκό πορτοκαλί χρώμα, μοιάζουν με μικρές μαργαρίτες! Η φαρμακευτική (officinalis) έχει λίγο μεγαλύτερα άνθη. Υπάρχει και η καλλωπιστική με ακόμα μεγαλύτερα πορτοκαλί λουλούδια για τα οποία άλλωστε και καλλιεργείται. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας, που υπάρχουν στα άνθη και στα φύλλα, είναι γνωστές από τις βοτανολογίες του 12ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στη δερματολογία για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιακή, επουλωτική και αντισηπτική της δράση κυρίως σε θεραπευτικές αλοιφές και βάμματα (αλκοολικά διαλύματα).

 

 Ευεργετικό φυτό αυτό το λουλούδι, με σημαντικές ιδιότητες που ανακουφίζουν και θεραπεύουν. Καθαρίζει το αίμα και διεγείρει την κυκλοφορία. Ηρεμεί τους σπασμούς του στομάχου, τις φλεγμονές του παχέος εντέρου και τις ηπατικές διαταραχές. Εξωτερικά θεραπεύει ανοιχτές πληγές, κιρσούς, συρίγγια και κρυοπαγήματα. Δρα αποτελεσματικά σε μολύνσεις και μυκητιάσεις γυναικολογικής φύσεως, σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας (δόντια, ούλα, λαιμός) και σε μύκητες των ποδιών.

Συμβουλές

Να έχετε στο σπίτι σας και αλοιφή και βάμμα καλέντουλας, είναι και τα δύο απαραίτητα και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Αν πάλι μπορείτε να αναγνωρίσετε το λαμπερό πορτοκαλί λουλουδάκι στους αγρούς, μαζέψτε μια χούφτα φύλλα και λουλούδια και βάλτε τα για 21 ημέρες σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) καθαρό οινόπνευμα ή αγνό τσίπουρο και σουρώστε το. Με αυτό το πολύτιμο βάμμα θεραπεύστε φλεγμονές, τραύματα, μυκητιάσεις!

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 25.3.2008