Αλόη PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Σάββατο, 23 Φεβρουάριος 2008 18:02
Aloe vera

Η Αλόη, τυπικό φυτό των θερμών χωρών, κατάγεται από την νότια Αφρική, όμως συναντάται και στις χώρες της Μεσογείου. Δεν έχει κορμό και τα φύλλα του, λογχοειδή και σαρκώδη με δαντελωτές ή αγκαθωτές άκρες, μπορεί να φτάσουν τα πενήντα εκατοστά. Τα άνθη που βγαίνουν σε συστάδες, όμορφα και ιδιόρρυθμα, έχουν ένα πολύ γλυκό πορτοκαλί χρώμα, ή και κίτρινο, ξεπροβάλλουν δε από το κέντρο του φυτού στην άκρη ενός λεπτού κορμού που φτάνει το ένα μέτρο.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού γνωστές από την αρχαιότητα, βρίσκονται στο παχύρευστο υγρό που χύνεται άφθονο μόλις κόψουμε σε οποιοδήποτε σημείο το φύλλο. Αυτό λοιπόν το πικρό, ιξώδες, αδιαφανές υγρό περιέχει διάφορες ουσίες (αλοϊνη, θειαμίνη, βιταμίνες, ρητίνες κλπ.) στις οποίες οφείλεται η ισχυρή καθαρτική, επουλωτική, καταπραϋντική και αντισηπτική δράση του φυτού. Εσωτερικά η Αλόη έχει ισχυρή καθαρτική δράση, σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη και διεγείρει τη χολή. 'Oμως θέλει προσοχή η χρήση της, διότι αφ' ενός δεν στερείται τοξικότητας και αφ' ετέρου μπορεί να ενεργοποιήσει την υπάρχουσα κολίτιδα και να προκαλέσει υποκαλιαιμία.

Η εξωτερική δράση της Αλόης είναι πολύτιμη. Επουλώνει, ενυδατώνει και θεραπεύει το δέρμα. Θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ραγάδες και αιμορροΐδες. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα στην θεραπεία της ακμής, των μυκήτων και της ξηροδερμίας και άλλων παθήσεων του δέρματος.

Συμβουλές

Μάθετε να την αναγνωρίζετε στη Φύση και βάλτε το νωπό κομμένο φύλλο της Αλόης σε εγκαύματα, πληγές, δαγκώματα εντόμων, ξηροδερμία ή μυκητιάσεις.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 23.2.2008