Βελανιδιά - Δρυς PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2008 18:00
Quercus robur

Ιερό, αιωνόβιο δένδρο! Μεγαλώνει πολύ, πολύ αργά και ζει πολλούς, πολλούς αιώνες!

Δένδρο του Δία που συμβόλιζε τη δύναμη της ζωής αλλά και ιερό δένδρο των Δρυϊδων. Οι Νύμφες Δρυάδες ή Αμαδρυάδες προστάτευαν τα δάση από δρυς λόγω της ιερότητάς τους, αλλά τα παλιά εκείνα χρόνια απαγόρευαν και με νόμους την υλοτόμησή τους...

Αυτήν την ιερότητα πότε θα την ξαναβρούμε!!!

Οι βελανιδιές ανήκουν στην φυσική χλωρίδα του βορείου ημισφαιρίου της Γης. Η κεντρική και δυτική Ευρώπη έχει πολλά δάση με βελανιδιές και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά είδη βελανιδιάς, άλλα φυλλοβόλα και άλλα αειθαλή, και όλα έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες που βρίσκονται στα φύλλα, στον φλοιό και στους καρπούς που κάποτε τους έτρωγαν και οι άνθρωποι!

Η θεραπευτική δράση του μοναδικού αυτού δένδρου, οφείλεται κυρίως στην τανίνη. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση σε όλα τα μέρη του φυτού αλλά κυρίως στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα. Η τανίνη έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές. 'Ετσι η βελανιδιά μπορεί να σταματήσει το αίμα, να συσφίξει τους χαλαρωμένους ιστούς, να δυναμώσει τούς βλεννογόνους, να μειώσει την μόλυνση και να σταματήσει ακόμα και τη διάρροια.

Σε σκασμένα, ανοιγμένα χέρια, χιονίστρες ή υγρά εκζέματα ας την σκεφτούμε και θα βοηθηθούμε.

Συμβουλές

Εσωτερική χρήση, σε ακράτεια ούρων. Δέκα φρέσκα ή ξερά φύλα τα βάζουμε σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βρασμένο νερό, τα αφήνουμε πέντε λεπτά και σουρώνουμε. Πίνουμε δύο ποτήρια την ημέρα για δέκα μέρες.

Εξωτερική χρήση, σε χιονίστρες ή υπερβολική εφίδρωση ποδιών. Κόβουμε λεπτούς βλαστούς από μια βελανιδιά τους κόβουμε μικρά κομμάτια και τους βράζουμε για είκοσι λεπτά (100 γραμμάρια ανά λίτρο) και φιλτράρουμε. Κάνουμε ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο ή μόνο κομπρέσες 3 με 4 φορές την ημέρα.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.1.2008