Ταραξάκο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Σάββατο, 12 Ιανουάριος 2008 17:59
araxako officinalis, ταραξάκο το φαρμακευτικό, πικραλίδα, αγριομάρουλο, αγριοράδικο

Είναι πολύ πιθανό να το έχετε συναντήσει περπατώντας στην εξοχή! Είναι ένα μικρό πολύτιμο φυτό που φυτρώνει σε βουνά και σε λιβάδια. Τα φύλλα (εδώδιμα) βγαίνουν όλα κατευθείαν από τη ρίζα, σχηματίζουν ρόδακα στο έδαφος και είναι μεγάλα και οδοντωτά. Τα άνθη βγαίνουν την 'Ανοιξη από το κέντρο του φυτού πάνω σε έναν δυνατό και μακρύ μίσχο χωρίς φύλλα, έχουν κίτρινο χρώμα και αποτελούνται από πολλά μικρά πυκνά πέταλα. Οι σπόροι είναι μακρόστενοι και πετούν στο φύσημα του αέρα με τη βοήθεια μιας μικρής λευκής ομπρέλας (θύσανος). Η ρίζα είναι σαρκώδης, κάθετη προς το έδαφος και πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι ευεργετικές θεραπευτικές ουσίες του φυτού είναι πολλές και ποικίλες και περιέχονται σε όλα τα μέρη του. Περιέχει τερπένια, στερόλες, χολίνη, γλυκοσίδες, κάλιο, βιταμίνες και άλλα. Βοηθάει τα όργανα του σώματος να αποτοξινωθούν και να θεραπευτούν από τις διαταραχές και τις δυσλειτουργίες τους και κυρίως το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων, είναι χωνευτικό και ενισχυτικό των λειτουργιών του στομάχου και των εντέρων. Μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα. Δυναμώνει, καθαρίζει και διεγείρει όλο τον οργανισμό. Είναι ένα από τα καλύτερα διουρητικά της φύσης, διότι περιέχει κάλιο και ο οργανισμός δεν χάνει τους ηλεκτρολύτες του. Καθαρίζει το αίμα, ανακουφίζει τις φλεγμονές του ήπατος και τις διαταραχές που προκύπτουν από τις τοξίνες και την δυσλειτουργία του συκωτιού, όπως έκζεμα, κνίδωση, εξανθήματα.

Πέτρες στη χολή, πέτρες στην κύστη, ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμοί, είναι ακόμα μερικές ασθένειες που το Ταραξάκο μπορεί να ανακουφίσει και να θεραπεύσει.

Συμβουλές

Μάθετε να το αναγνωρίζετε και με πολύ σεβασμό κόψτε τα φύλλα ή και το βλαστό (την 'Ανοιξη), και βάλτε τα φρέσκα στη σαλάτα σας, κάνει πολύ καλό!

Αν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση και να καθαρίσετε τον οργανισμό σας, βρείτε στο εμπόριο ρίζες και φύλλα αποξηραμένα και βράστε για λίγα λεπτά μια χούφτα δρόγης σε ένα λίτρο νερού. Πίνετε τρία με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Καλή επιτυχία!

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 12.1.2008