Η "εξαγωγή" φοιτητών, μια πολύ σημαντική παράμετρος στο πρόβλημα της εκπαίδευσης PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2006 00:06
Σε μια χρονική στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και πάνω από 30.000 νέοι, και οι οικογένειές τους, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους, αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους και πού, αλλά και εν όψει μιας νέας εκπαιδευτικής περιόδου που αναμένεται "θερμή", έχουμε να προτείνουμε σε κάθε εμπλεκόμενο στο πρόβλημα της εκπαίδευσης να μελετήσει τα πιο κάτω στοιχεία.

Πρώτη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, αναδεικνύεται η Eλλάδα στην «"εξαγωγή" φοιτητών... Περίπου 63.000 - 65.000 'Ελληνες ετησίως επιλέγουν να φοιτήσουν στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νέων που "μεταναστεύουν" στο εξωτερικό έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. 'Ενα δισ. Ευρώ τον χρόνο δαπανούν χιλιάδες 'Ελληνες νέοι στο εξωτερικό για σπουδές.

Επίσης, 30.000 -3 5.000 Eλληνες σπουδάζουν στα συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας.

Από την άλλη μεριά πολύ λίγοι ξένοι φοιτητές (στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Κύπριοι) φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας -που έχει εξελιχθεί και σε κοινωνικό- δεν θα μπορέσει να λυθεί, αλλά αντίθετα θα αποτελεί αιτία διχασμών, όσο αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο ενός ιδεολογικού "πολέμου" ανάμεσα στους υποστηρικτές του ιδιωτικού και του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και δεν αναζητούνται λύσεις με έναν πραγματικό διάλογο, όπου ο καθένας είναι φυσικό να προσέρχεται με τις αρχές του, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και όλα τα δεδομένα της πραγματικότητας. Λύσεις που πρέπει να προνοούν και για την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών, και για την εξάλειψη των κοινωνικών πτυχών του προβλήματος (σπατάλη χρημάτων για σπουδές στο εξωτερικό κλπ), αλλά και οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε έναν γενικότερο σκοπό ανάδειξης της χώρας μας ως τόπου συνάντησης και πολιτιστικών και πνευματικών ανταλλαγών των λαών και των νέων τους μέσω της δημιουργίας πόλων έλξης ξένων νέων για σπουδές στην Ελλάδα (π.χ. διεθνή πανεπιστήμια).

Λάμπρος Κουλελής

Ημερομηνία καταχώρησης: 31.8.2006