Τράπεζα σπόρων στην Ικαρία PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2008 19:01
Είναι γνωστή σε όλους μας η μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στα νησιά του Αιγαίου, που τα περισσότερα μαστίζονται από δυνατούς ανέμους και υφίστανται την έλλειψη νερού. Η τουριστική ανάπτυξη σήμανε στις περισσότερες περιπτώσεις και την εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών για βιοπορισμό. Κι όμως, οι νησιώτες επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας μοναδικές ποικιλίες οπωροκηπευτικών, προσαρμοσμένες ειδικά στο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά έδαφος, στην ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους.

Συνολικά στην Ελλάδα μόνο ένα 3% των λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια καλλιεργείται μέχρι σήμερα, ενώ από τις 200 ποικιλίες σταριού απομένουν μέχρι σήμερα 20.

Το 2005 η ΜΚΟ "Αρχιπέλαγος" δημιούργησε μια Τράπεζα Σπόρων στην Ικαρία, που σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της βιοποικιλότητας έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής σπόρους 700 ποικιλιών από τα ελληνικά νησιά, από σπάνια δέντρα μέχρι βότανα. Μερικές σπάνιες ποικιλίες είναι η κόκκινη πατάτα που υπήρχε στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο, η άνυδρη τομάτα και το άνυδρο αγγούρι των Μικρών Δωδεκανήσων και το άνυδρο καρπούζι Ικαρίας.

Η Τράπεζα Σπόρων συνεργάζεται με το Εθνικό 'Ιδρυμα Αγροτικής 'Ερευνας, με άλλες ΜΚΟ, διάφορους φορείς και συλλόγους αγροτών.

Ημερομηνία καταχώρησης: 7.4.2008