Η κατάσταση του Κηφισού ποταμού στην Αττική PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 24 Δεκέμβριος 2007 20:33
Στις 30 Μαρτίου ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ πρόβαλε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, όπου παρουσιάζεται η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Κηφισός. Η κάμερα του αγγλικού καναλιού παρακολούθησε την διαδρομή του ποταμού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του. Κοντά στις πηγές του το ποτάμι ρέει καθαρό, όμως στην πορεία προστίθενται σταδιακά πολλά απόβλητα βιομηχανιών που χύνονται παράνομα και χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία στον Κηφισό, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων κοντά στις εκβολές του να είναι υπερβολικά ψηλή. Άλλωστε, επιστημονικές μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν το 2006, κατέδειξαν ότι ο Σαρωνικός κόλπος είναι πολύ επιβαρυμένος από βαρέα μέταλλα: σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα του μολύβδου στον βυθό υπερέβαιναν ακόμη και κατά 87% τα επιτρεπόμενα όρια.

Το ρεπορτάζ περιλάμβανε και συνεντεύξεις Ελλήνων επιστημόνων, που τόνιζαν ότι το κράτος οφείλει να επιβάλει στις βιομηχανίες να τηρήσουν τους νόμους που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλιώς να τους αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας. Η κατάσταση του νερού είναι τόσο άσχημη, που ακόμη κι αν η προσπάθεια απορρύπανσης ξεκινήσει τώρα, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία και το νερό να... μοιάζει πάλι με νερό.

Ο δημοσιογράφος του αγγλικού καναλιού επεσήμανε επίσης ότι, αν και έχει συσταθεί εδώ και τρία χρόνια επιτροπή για την σωτηρία του Κηφισού, δεν έχει λάβει την παραμικρή χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί να κάνει έργο! Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει -και που οι ...κατοικούντες στην Ελλάδα βιώνουμε καθημερινά- να αλλάξει ο Έλληνας νοοτροπία σε σχέση με το περιβάλλον.