Η ανακύκλωση στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 20:27
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας που διαχειρίζεται τα υλικά προς ανακύκλωση (ξέρετε... αυτά που πετάμε στους μπλέ κάδους), οι κάτοικοι της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν στη σημαντική αυτή προσπάθεια. 'Ετσι, το 2006 ανακυκλώθηκαν περίπου 270.000 τόνοι χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού. Τα υλικά συλλέγονται σε 12, μέχρι στιγμής, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη τη χώρα, όπου διαχωρίζονται ανά είδος και προωθούνται προς ανακύκλωση. Στα ΚΔΑΥ απασχολούνται μέχρι σήμερα συνολικά περίπου 500 εργαζόμενοι.

Για το 2007 προγραμματίζονται νέες επενδύσεις με στόχο την επέκταση των έργων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα. Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να μην πετούν στους κάδους ανακύκλωσης οργανικά απορρίμματα ή άλλα υλικά που δεν ανακυκλώνονται.

Τώρα, λοιπόν, που το κοινό έχει ευαισθητοποιηθεί, ένα επόμενο βήμα πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα στην πηγή τους, δηλαδή στο σπίτι μας. Την ενημέρωση θα έπρεπε ίσως να την κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω τηλεοπτικών σποτ, αφού το θέμα αφορά σε όλη την Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό. 'Αλλωστε, το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πρώτα Υπουργείο ΠΕριβάλλοντος και... μετά Δημοσίων 'Εργων. Θα ήταν λοιπόν πολύ πιο χρήσιμο, αντί να ξοδεύει χρήματα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις όπου απλά επιδεικνύει τους οδικούς άξονες που κατασκεύασε, να επενδύει σε τηλεοπτικά σποτ που θα αφυπνίζουν και θα ενημερώνουν τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, ώστε να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και να προστατευθεί η φύση.

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.3.2007