Ενεργειακές καινοτομίες - ανάσα στη γη μας ή η ... αισιοδοξία με αριθμούς PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Οικολογικά
Δευτέρα, 24 Δεκέμβριος 2007 19:29
Ημερομηνία καταχώρησης: 13.8.2006

20% του ηλεκτρικού ρεύματος της Δανίας παράγεται από ανεμογεννήτριες, ενώ στο Άμστερνταμ το 35% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα. Σε κάθε κάτοικο της πόλης αναλογεί ένα ποδήλατο.

40% των αναγκών της Βραζιλίας σε βενζίνη καλύφθηκε με αιθανόλη που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο.

Το 2004 πωλήθηκαν στη Γερμανία 426.200.000 λίτρα βιοντίζελ, που θεωρείται το καθαρότερο καύσιμο και προέρχεται από σκουπίδια, κλαδέματα κήπων ή αστικά λύματα.

Στην Πορτογαλία αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να ηλεκτροδοτηθούν 15.000 σπιτικά με κυματογεννήτριες. Πρόκειται για ένα σύστημα σωλήνων που ακολουθεί την κίνηση των ρευμάτων της θάλασσας, ενώ η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται στην ακτή μέσω υποβρύχιων καλωδίων.

Η Σουηδία καλύπτει σήμερα μόλις το 35% των ενεργειακών αναγκών της με πετρέλαιο, ενώ η πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ διαδεδομένες. Το 2020 η χώρα αναμένεται να έχει απεξαρτηθεί πλήρως απʼ το πετρέλαιο.

93% των σπιτιών στην Ισλανδία ζεσταίνονται με γεωθερμική ενέργεια.

Τα απόβλητα στις φυλακές της Ρουάντα μετατράπηκαν σε βιοκαύσιμα, χάρη σε μέθοδο που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαχείρισης του Κιγκάλι. Η μέθοδος αυτή συνεισέφερε κατά 60% στην ετήσια μείωση του κόστους της ξυλείας.

Πηγή: Popular science, Ιούλιος 2006