Καρυδιά PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Σάββατο, 22 Δεκέμβριος 2007 03:36
Juglans regia

Ωραίο και μεγάλο δένδρο η Καρυδιά, φθάνει τα 25 μέτρα, με μεγάλα σύνθετα φύλλα που τα ρίχνει τον χειμώνα (φυλλοβόλο), και την 'Ανοιξη ξαναβγαίνουν, μετά όμως από τα άνθη. Οι καρποί, τα γνωστά μας καρύδια, περιβάλλονται από ένα πράσινο κέλυφος (εξωκάρπιο) που είναι πλούσιο όπως ο καρπός και τα φύλλα σε θεραπευτικά συστατικά.

Η Καρυδιά μάς προσφέρει έλαια, τανίνες, λιπαρά οξέα, σάκχαρα, βιταμίνες, κυρίως Β και C, μέταλλα κ.λπ.. H θρεπτική αξία των καρπών είναι πολύ σημαντική, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, έλαια, βιταμίνες και σάκχαρα. Τα φύλλα και το εξωκάρπιο έχουν στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, απωθούν τούς σκώληκες των εντέρων και τους μύκητες του δέρματος και των βλεννογόνων. Καθαρίζουν το αίμα και τονώνουν το πεπτικό σύστημα. Ρίχνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Εξωτερικά, ενδείκνυνται σε χιονίστρες, έκζεμα, ακμή και κάκοσμη εφίδρωση των ποδιών (μύκητες). Θετικά αποτελέσματα έχουμε σε λαρυγγίτιδες και στοματίτιδες αλλά και σε λευκόρροια. Το αφέψημα διώχνει τις ψείρες, τονώνει και μαυρίζει τα μαλλιά, θεραπεύει την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.

Συμβουλές

Βρείτε 5 - 6 φρέσκα καρύδια, βγάλτε το περικάρπιο και βράστε το για δέκα λεπτά (αφέψημα) σε ένα λίτρο νερό. Χρησιμοποιήστε το σαν λοσιόν για τα μαλλιά μετά το λούσιμο. 'Οχι για ξανθές!

Κόψτε μερικά φύλλα από μια καρυδιά και φτιάξτε έγχυμα (αφήστε τα φύλλα σε βραστό νερό για δέκα λεπτά). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε φλεγμονές των ματιών, σε δερματικά προβλήματα αλλά και σαν εντομοαπωθητικό.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.12.2007