Πεύκο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2007 03:35
Pinus sylvestris

Αν βρεθούμε σε ένα δάσος από πεύκα, και μάλιστα μετά τη βροχή, και πάρουμε βαθιές αναπνοές, θα αισθανθούμε αμέσως τα ευεργετικά αποτελέσματα της ατμόσφαιρας στο αναπνευστικό μας σύστημα. Αλήθεια, πόση ευγνωμοσύνη, σεβασμό και θαυμασμό πρέπει να αισθάνεται ο άνθρωπος για τα δένδρα που του παρέχουν τόσα, μα τόσα πολλά. Αρκεί να συλλογιστεί λίγο, αλλά και να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτά!!! Ερημιά, μοναξιά και απόγνωση. Οφείλουμε να τα προστατέψουμε, και για κάθε ένα που χάνεται, δύο να φυτεύουμε. Ο χρόνος της ανευθυνότητας, του εγωισμού και της απερισκεψίας τελείωσε.

Ήρθε η ώρα της ευθύνης, του συνόλου και του συλλογισμού. Είναι ιερή η Ζωή. Είναι ιερή η Φύση. Είναι ιερή η Γη και όλα τα πλάσματα που την κατοικούν και έχουν ανάγκη το σεβασμό και την προστασία μας. Άλλωστε και τα δένδρα μάς θεραπεύουν και μας προστατεύουν. Και πόσα άλλα μας δίνουν!

Υπάρχουν πολλά είδη πεύκου. Πεύκα που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα, πεύκα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο μαζί με τα ξαδέλφια τους τα έλατα και φθάνουν τα τριάντα μέτρα. Όλα έχουν στον κορμό τους την ευεργετική ρητίνη και στις πευκοβελόνες και τους νέους βλαστούς, τα αιθέρια έλαια, τις ρητίνες με τα τερπένια και τις τερεβινθίνες. Οι ρητίνες και τα έλαια βοηθούν στην θεραπεία των αναπνευστικών προβλημάτων, όπως της φυματίωσης, της πνευμονίας και της βρογχίτιδας. Επειδή οι ρητίνες δραστηριοποιούν όλες τις εκκρίσεις του οργανισμού έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδες, πέτρες στην κύστη και λευκόρροια. Έχουν επίσης θεραπευτική δράση σε ισχιαλγία και ρευματισμούς αλλά και σε δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή και εγκαύματα.

Συμβουλές

Μαζέψτε ρητίνη πεύκου και φυλάξτε τη. Μπορείτε να φτιάξετε μικρές μπαλίτσες σαν μικρό μπιζέλι και σε βήχα ή βρογχίτιδα να καταπίνετε ένα την ημέρα για πέντε έξη μέρες.

Κόψτε φρέσκα φύλλα και βλαστούς πεύκου, ρίξτε μια χούφτα σε βραστό νερό, αφήστε το δέκα λεπτά και σουρώστε το. Πίνετε 4 με 5 ποτήρια την ημέρα θα καθαρίσει τους πνεύμονες και θα σταματήσει το βήχα.

Βάλτε μέσα σε αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο ρητίνη πεύκου, σε ίσα μέρη, όσο λάδι τόση ρητίνη, και ζεστάνετέ το σε μπέν μαρί (βάζουμε το σκεύος σε άλλο σκεύος με νερό). Το θερμαίνετε έτσι ώστε να αυξηθεί σιγά, σιγά η θερμοκρασία και να γίνει μία ενιαία παχύρρευστη μάζα. Όταν κρυώσει κάντε εντριβές σε ρευματισμούς ή ισχιαλγία

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 7.12.2007