Αγκινάρα PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2007 03:34
Cynara scolymus

Γνωστό εδώδιμο φυτό, αγκαθωτό στην άγρια μορφή του, που φύεται σε αμμώδεις περιοχές και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γαϊδουράγκαθο. Από το καλλιεργημένο είδος τρώμε κυρίως την λεγόμενη καρδιά, αλλά οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού βρίσκονται στο υπόλοιπο μέρος του και κυρίως στα φύλλα του που είναι πολύ πικρά.

Tα φύλλα της άγριας αγκινάρας αλλά και της καλλιεργημένης είναι πλούσια σε φαινόλες (κιναρίνη πικρή αρωματική ουσία), ένζυμα, προβιταμίνη Α αλκοολικά οξέα, κιτρικό, γαλακτικό ασβέστιο φώσφορο και βιταμίνη C. Χάρις στις ουσίες που περιέχει η αγκινάρα είναι ένα φυσικό παροχετευτικό του οργανισμού, καθαρίζει, αποτοξινώνει και προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος και των νεφρών. Ρίχνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τα τριγλυκερίδια και είναι και ισχυρό διουρητικό. Έχει και πολύ θετικά αποτελέσματα στη δυσπεψία. Βοηθάει στην έκκριση χολής και μειώνει την ουρία. Βελτιώνει την υγεία όσων υποφέρουν από ασθένειες του ήπατος, αρθρίτιδα, κνίδωση, ρευματισμούς, και έκζεμα. Προλαμβάνει την σκλήρυνση των αρτηριών και κατ' επέκταση των καρδιακών νοσημάτων.

Συμβουλές

Αν θέλετε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας ή να καθαρίσετε τα νεφρά σας και το αγγειακό σας σύστημα ρίξτε ένα ποτήρι φύλλα αγκινάρας σε τέσσερα ποτήρια βραστό νερό, αφήστε τα δέκα λεπτά και σουρώστε. Να πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα είκοσι λεπτά πριν τα γεύματα. Εάν δεν αντέχετε τη πίκρα του, αραιώστε το με νερό και βάλτε και μέλι. Φτιάξτε βάμμα από φύλλα αγκινάρας. Βάλτε μέσα σε ένα λίτρο τσίπουρο ή σε καθαρό οινόπνευμα λευκό, τετρακόσια γραμμάρια φύλλα αγκινάρας. Αφήστε τα δέκα πέντε ημέρες σε σκοτεινό χώρο και σουρώστε. Πίνετε μια με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 30.11.2007