Ευκάλυπτος PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Δευτέρα, 21 Μάιος 2007 03:33
Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός

Αυτά τα μεγάλα δένδρα, με τα λογχοειδή γκριζοπράσινα φύλλα, τους σφαιρικούς χαρακτηριστικούς καρπούς και τον ανοιχτόχρωμο κορμό έχουν πατρίδα τους την Αυστραλία. Εκεί είναι θεόρατα, ξεπερνούν τα εκατό μέτρα ύψος, και καλύπτουν πολλές εκτάσεις. Ολόκληρα δάση ευκαλύπτων! Είναι δε και η κατοικία των χαριτωμένων μαρσιποφόρων, των Κοάλα, τα οποία τρέφονται και από τα φύλλα τους.

Στη Δύση, ο ευκάλυπτος ήρθε τον 19ο αιώνα, αλλά το ύψος των δένδρων του φθάνει το πολύ τα τριάντα πέντε μέτρα. Τα άνθη είναι παράξενα και τα φύλλα, αν τα τρίψουμε, βγάζουν μια πολύ έντονη και ιδιαίτερη μυρωδιά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του δένδρου βρίσκονται στα φύλλα και στα αιθέρια έλαια που περιέχουν. 'Εχουν ισχυρότατη αντισηπτική δράση, κυρίως επί του αναπνευστικού συστήματος, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή. Ρίχνουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και έχουν καλά αποτελέσματα ενάντια στους μύκητες και στα παράσιτα των εντέρων. 'Εχουν αντισπασμωδική, αντιβηχική και αποχρεμπτική δράση. Εξωτερικά, θεραπεύουν πληγές, σταματούν αιμορραγίες αλλά και φλεγμονές, όπως ουλίτιδες, ωτίτιδες, κολπίτιδες.

Συμβουλές

Οι θεραπευτικές ιδιότητες βρίσκονται στα παλαιά φύλλα, όχι στα νέα. Βράστε νερό και ρίξτε μερικά φύλλα ευκαλύπτου. Οι ατμοί είναι ευεργετικοί για αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και κρυολόγημα.

Επειδή ο ευκάλυπτος είναι ισχυρός και τοξικός σε μεγάλες δόσεις, θέλει προσοχή η χρήση του και κυρίως σε ευαίσθητα άτομα.

Βράστε μερικά φύλλα ευκαλύπτου και με το αφέψημα κάντε γαργάρες για πονόλαιμο ή μπουκώματα για ουλίτιδα.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 21.5.2007