Ιτιά PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 03:31
(Iτέα η λευκή, Salix alba)

Ευγενικό δένδρο η ιτιά, προσφέρθηκε στο ζωικό βασίλειο για να το ανακουφίσει από τους πόνους. Είναι το φυτό από το οποίο εξήγαγαν την ουσία εκείνη που ανακουφίζει από πόνους, θεραπεύει τους ρευματισμούς, ρίχνει τον πυρετό, και την ονόμασαν σαλικίνη και αργότερα συνθέτοντάς την, έφτιαξαν το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, την γνωστή ευεργετική ασπιρίνη.

Η ιτιά φθάνει τα είκοσι μέτρα, με φύλλα λογχοειδή και απόχρωση πράσινο-ασημίζουσα. Τα άνθη, κίτρινου χρώματος, σχηματίζουν θυσάνους. Φύεται σε όλη την Ευρώπη κοντά σε ποτάμια ή λίμνες, ή όπου υπάρχει υγρασία διότι της αρέσει πολύ.

Τα θεραπευτικά συστατικά του φυτού βρίσκονται στα φύλλα του αλλά κυρίως στον κορμό του. Περιέχει σαλικίνες, τανίνες φλαβονοειδή και γλυκοσίδες κλπ. Είναι αντιρευματικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, είναι στυπτικό, αντισηπτικό και τονωτικό. 'Εχει επίσης και αντιπυρετική δράση. Μπορούμε να το χορηγήσουμε σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε πυρετό και γρίπη. Δρα αποτελεσματικά σε σπασμούς της μήτρας και κολικούς. Εξωτερικά, σε πονεμένα μέρη, έλκη του δέρματος και πληγές.

Συμβουλές

Για πυρετό, γρίπη, πονοκέφαλο, πόνους, ρευματισμούς. Πάρτε φλοιό ιτιάς, κοπανήστε τον καλά σε ένα γουδί και πάρτε δύο κουταλάκια του γλυκού, με μέλι ή και σκέτο. Μέχρι 3 φορές την ημέρα. 'Η βράστε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φλοιό ιτιάς για 10 λεπτά σε ένα λίτρο νερού (4 ποτήρια) και σουρώστε. 'Ενα ποτήρι, πριν από κάθε γεύμα, το δε βραδινό θα βοηθήσει και στην αϋπνία. Βάλτε μερικά φύλλα ιτιάς σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το 5 λεπτά και σουρώστε το. Εκτός από τους πόνους, θα σας βοηθήσει και σε προβλήματα πέψης.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007