Μολόχα PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 03:30
Malva vulgaris, Malva officinalis Malva glantifolia

Και τα τρία αυτά είδη μολόχας έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, όπως και στην Ευρώπη, θα συναντήσουμε τη μολόχα στα λιβάδια, στους αγρούς, σε κήπους, δίπλα σε σπίτια, και αν κοιτάξουμε γύρω μας με προσοχή θα βρούμε και τσουκνίδες λες και η μια χωρίς την άλλη δεν κάνουν. Ναι, διότι αν δεν προσέξεις και αγγίξεις τσουκνίδα, ο μόνος τρόπος για να γλυτώσεις άμεσα απ' τον ερεθισμό και τον πόνο είναι να τρίψεις το ερεθισμένο μέρος με φύλλο μολόχας, αφού πρώτα το στύψεις λίγο στο χέρι σου για να απελευθερώσεις τους θεραπευτικούς χυμούς της.

Η μολόχα είναι ένα φυτό με εδώδιμα φύλλα στρογγυλά οδοντωτά και άνθη χρώματος μωβ ή ροζ. 'Ολα τα μέρη του φυτού διαθέτουν ισχυρές καταπραϋντικές, μαλακτικές και κυρίως αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ουσίες που περιέχει έχουν ιδιαίτερη θεραπευτική δράση στους βλεννογόνους του σώματος.

'Ετσι ενδείκνυται σαν αντιβηχικό, για την λαρυγγίτιδα και την βραχνάδα, την αμυγδαλίτιδα και την στοματίτιδα. 'Εχει καλά αποτελέσματα και στην γαστρίτιδα. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οιδήματα, που προήλθαν από κατάγματα, ουρική αρθρίτιδα ή φλεβίτιδα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Την μολόχα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε πληγές, δοθιήνες και εξανθήματα καθώς επίσης και σε σπαστική κολίτιδα ή δυσκοιλιότητα.

Συμβουλές

Βάλτε 4 κουταλιές της σούπας (φύλλα και άνθη) σε 1 λίτρο κρύο νερό και αφήστε το όλη τη νύχτα, το πρωί σουρώστε, ζεστάνετέ το λίγο και πιείτε, μέχρι 3 ποτήρια την ημέρα, για βήχα, βραχνάδα, αμυγδαλίτιδα. Με το ίδιο αυτό έμβρεγμα αφού το πυκνώσετε λίγο βράζοντάς, μπορείτε να κάνετε γαργάρες πολλές φορές την ημέρα.

Για ποδόλουτρα και γενικώς εξωτερική χρήση, βάζουμε δύο χούφτες από το φυτό σε πέντε λίτρα κρύο νερό, το αφήνουμε όλη τη νύχτα και αφού το ζεστάνουμε όσο το αντέχουμε, κάνουμε λουτρά στα μέρη του σώματος που πάσχουν.

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.3.2007