Λεμονιά PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007 03:29
Το επιστημονικό της όνομα είναι Citrus medica var. Limonium. Ευλογημένοι οι τόποι που την φιλοξενούν! Ευλογημένη η Ελλάδα με τα λεμονοδάση της και τους λεμονανθούς της!

Αλήθεια, μπορεί κανείς να πλησιάσει μια ανθισμένη λεμονιά και να μην χαμογελάσει από αγαλλίαση και ευγνωμοσύνη καθώς το μοναδικό της άρωμα τον αναγκάζει να πάρει μια βαθειά ανάσα ζωής;

Δένδρο μικρό με μεγάλα ελλειπτικά φύλλα πλούσια σε αιθέρια έλαια (έντονη χαρακτηριστική οσμή), άνθη μικρά λευκά εσωτερικά, ρόδινα εξωτερικά και καρπούς μυρωδάτους κίτρινους ή πράσινους ανάλογα με την ποικιλία. Ο χυμός των καρπών έχει έντονα ξινή γεύση, περιέχει πολλές βιταμίνες κυρίως βιταμίνη C σε μεγάλη περιεκτικότητα, καθώς Α και Β. Τονώνει τον οργανισμό είναι ανθελμινθικός (καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα) και διουρητικός. Ο χυμός των λεμονιών είναι αποτελεσματικός σε προβλήματα πέψης, κυρίως μικρών παιδιών. Αν καταναλώνεται τακτικά, τότε μπορεί να θεραπεύσει περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης και ευθραυστότητας φλεβών και τριχοειδών. Προλαμβάνει ή και θεραπεύει ακόμα, πονόλαιμο, συνάχι, γρίπη.

Συμβουλές

Κόψτε μερικά φύλλα από μια λεμονιά, ρίξτε τα σε βραστό νερό, αφήστε τα πέντε λεπτά και σουρώστε. Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν τονωτικές, ηρεμιστικές και ανθελμινθικές ιδιότητες. Προσοχή! Να μην είναι ραντισμένη η λεμονιά!

Αν έχετε πονόλαιμο, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με χυμό λεμονιού διαλυμένο σε νερό σε αναλογία ένα προς ένα, δηλαδή μισό-μισό.

Κόψτε δύο λεμόνια σε λεπτές φέτες και αφήστε τα μερικές ώρες σε ένα λίτρο νερό. Βάλτε μερικές κουταλιές μέλι. Πίνετε 3 με 4 ποτήρια την ημέρα.

Τέλος, να πίνετε λεμονάδες συχνά σε αναλογία με νερό ένα προς τρία, με μέλι και όχι με ζάχαρη. Στην υγειά σας!!!

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 8.3.2007