Μελισσόχορτο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007 03:28
(Μέλισσα η Φαρμακευτική, Melissa officinalis, Μελισσάκι, Μελισσοβότανο)
Θάμνος μικρός που φύεται στην Νότια Ευρώπη και κυρίως στις Ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Φύεται σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα είναι μεγάλα με οδοντωτό ωοειδές σχήμα, τα δε ανθάκια του λευκά, μικρά, ξεπροβάλλουν πολλά μαζί από τις ρίζες των φύλλων. Όλο το φυτό αλλά κυρίως τα φύλλα, απελευθερώνουν ένα ωραίο άρωμα που μοιάζει με το άρωμα του λεμονιού.

Το μελισσόχορτο εκλύει ένα παχύρευστο νέκταρ που έλκει τις μέλισσες, οι οποίες με την σειρά τους, σαν ένα ευχαριστώ για την δυναμωτική και εύγευστη τροφή, συμβάλλουν στην γονιμοποίηση και εξάπλωσή του.

Το μικρό αλλά θαυματουργό βοτάνι βοηθάει την λειτουργία της καρδιάς και ηρεμεί τους έντονους παλμούς της. Διώχνει μακριά την θλίψη και το άγχος!!! Χαλαρώνει και τονώνει το νευρικό σύστημα, δυναμώνει την μνήμη και διευκολύνει τον ύπνο. Η αντισπασμωδική και χαλαρωτική του δράση το κάνει αποτελεσματικό σε σπασμούς της κοιλιακής χώρας, όπως φουσκώματα, πόνοι στο στομάχι, πόνοι περιόδου. Δρα και στο αναπνευστικό, επιδρώντας θετικά στις κρίσεις άσθματος και στον βήχα. Εξωτερικά, επουλώνει πληγές και θεραπεύει νευραλγίες και θλάσεις .

Συμβουλές:

Θα βρείτε αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου σε ειδικά φαρμακεία και σε καταστήματα που πουλάνε βότανα.

Βάλτε 4 κουταλιές της σούπας μελισσόχορτο σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βρασμένο νερό, αφήστε το πέντε λεπτά και σουρώστε (έγχυμα). Μπορείτε να πιείτε μέχρι τέσσερα ποτήρια την ημέρα (= για κατάθλιψη, ημικρανίες, νευρικές κρίσεις).

Σε ένα μπουκάλι καλό λευκό κρασί ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας μελισσάκι αφήστε το 48 ώρες σε ζεστό μέρος (30 με 40 βαθμούς). Μπορείτε να πίνετε μέχρι δυο ποτηράκια του κρασιού την ημέρα. Στην υγειά σας!

Η φαρμακοποιός σας

Ημερομηνία καταχώρησης: 1.3.2007