Μετεωρίτες και ζωή στη Γη PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2007 20:09
'Ενας πανάρχαιος μετεωρίτης που έπεσε το 2000 στον Καναδά ενισχύει τη θεωρία ότι τα βασικά συστατικά της ζωής ήρθαν από το Διάστημα. Ερευνητές της NASA διαπίστωσαν ότι το πέτρωμα περιέχει σφαιρίδια με οργανικά μόρια.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Science, οι "φυσαλίδες" που βρέθηκαν στον μετεωρίτη της λίμνης Τάγκις είναι παλαιότερες από το ίδιο το Ηλιακό Σύστημα.

Οι αναλογίες ισοτόπων σε αυτά τα σφαιρίδια δείχνουν ότι σχηματίστηκαν σε θερμοκρασίες γύρω στους -260 βαθμούς Κελσίου, κοντά στο απόλυτο μηδέν. Το πιθανότερο είναι πως τα οργανικά μόρια προήλθαν από το ψυχρό μοριακό σύννεφο από το οποίο γεννήθηκε το Ηλιακό Σύστημα ή στην εξώτερη ζώνη του πρώιμου Ηλιακού Συστήματος.

Η ανάλυση αφορά μόνο 26 σφαιρίδια, καθώς είναι εξαιρετικά μικρά και δύσκολο να μελετηθούν. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα σε ολόκληρο τον μετεωρίτη υπάρχουν δισεκατομμύρια τέτοιες κενές σφαίρες, με οργανικά μόρια στην επιφάνειά τους.

Οι σφαίρες δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ισοδύναμα της εξωτερικής μεμβράνης των κυττάρων, παρουσιάζουν όμως βασικές ομοιότητες.

Εάν, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές, οι μετεωρίτες αυτού του τύπου πέφτουν στην Γη σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, τότε πρέπει να έσπειραν την Γη με οργανικά σφαιρίδια την ίδια εποχή που σχηματιζόταν εδώ η ζωή.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 30.11.2007