Καφέ νάνοι PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Δευτέρα, 21 Μάιος 2007 20:08
Οι ερευνητές πίστευαν πριν μερικά χρόνια ότι οι καφέ νάνοι είναι ανίκανοι για την εκπομπή ραδιοκυμάτων. 'Ομως, με την χρήση ραδιοτηλεσκόπιου, μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε την εκπομπή, από τους καφέ νάνους, εξαιρετικά φωτεινών "ακτίνων φάρων" των ραδιοκυμάτων, σαν τους pulsars. Αυτές οι ακτίνες περιστρέφονται με τον καφετί νάνο, και τις βλέπουμε όταν περνά η ακτίνα πέρα από τη γη. Είναι ο ίδιος τρόπος που βλέπουμε τους σφυγμούς από pulsars. Οι καφέ νάνοι είναι αινιγματικά αντικείμενα, τα οποία είναι πάρα πολύ μικρά για να είναι αστέρια, αλλά πάρα πολύ μεγάλα για να είναι πλανήτες. Καλούνται μερικές φορές "αποτυχημένα αστέρια" επειδή έχουν επίσης λίγη μάζα για να προκαλέσουν τις αντιδράσεις σύντηξης υδρογόνου στους πυρήνες τους, πηγή της παραγωγής ενέργειας στα μεγαλύτερα αστέρια.

Οι καφέ νάνοι μπορούν να είναι μια χαμένη σύνδεση μεταξύ των pulsars και των πλανητών στο ηλιακό σύστημά μας, οι οποίοι εκπέμπουν επίσης, αλλά πιο αδύναμα. 'Εχουν μάζα, κατά προσέγγιση, 15 έως 80 φορές την μάζα του Δία.

Τα ραδιοκύματα που στέλνουν προέρχονται από τις ακτίνες που εκπέμπονται από τους μαγνητικούς πόλους τους. Είναι κάτι παρόμοιο με την εκπομπή των pulsars, οι οποίοι είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια νετρονίων, και πιο ογκώδη από τους καφέ νάνους. Η εκπομπή τους υποστηρίζουν ότι παράγεται από έναν μηχανισμό που παρατηρείται επίσης στους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου του Δία και της Γης. Αυτή η διαδικασία οφείλεται στα ηλεκτρόνια που αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη για να παραγάγει τα ραδιοκύματα. Ο ίδιος τρόπος που ένα λέιζερ ενισχύει τα φωτεινά κύματα. Οι καφέ νάνοι περιστρέφονται σε έναν πιο ήρεμο ρυθμό από τους pulsars.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 21.5.2007