Επίδραση του ηλιακού φωτός στην τροχιά των διαστημικών βράχων PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 03 Μάιος 2007 20:07
Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία ασκεί δύναμη στους αστεροειδείς και μπορεί έτσι να τροποποιήσει την τροχιά τους. Νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο βρετανικό περιοδικό Nature και το αμερικανικό Science επιβεβαιώνουν το ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει και την περιστροφή των βράχων του διαστήματος.

Παρατηρήσεις με επίγεια οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια επιβεβαιώνουν το φαινόμενο που υποψιάζονταν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες: Το ηλιακό φως μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα περιστροφής των αστεροειδών.

Το ηλιακό φως θερμαίνει την επιφάνεια των αστεροειδών στην πλευρά που είναι στραμμένη προς τον Ήλιο. 'Oταν η πλευρά αυτή βρεθεί στο σκοτάδι, καθώς ο βράχος περιστρέφεται, εκπέμπει την ακτινοβολία που απορρόφησε πίσω στο παγωμένο διάστημα. Επειδή το σχήμα των αστεροειδών δεν είναι ομαλό και σφαιρικό, η απώλεια ενέργειας δημιουργεί μια μικρή ροπή στρέψης και μεταβάλλει την ταχύτητα περιστροφής.

Αν η ταχύτητα περιστροφής ενός αστεροειδή αυξηθεί υπερβολικά θα μπορούσε να προκαλέσει και τη διάλυσή του λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, εκτός από τη βαρύτητα, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί για παράδειγμα να διαταράσσει τους βράχους στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Δία και τον 'Aρη, και να τους φέρνει σε πορεία προς τη Γη.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.5.2007