Γονιδιακή ανάσταση PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 03 Μάιος 2007 20:06
Για την μελέτη της εξέλιξης των ειδών, οι αναπτυξιακοί βιολόγοι αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Το μόριο του DNA δεν διατηρείται σταθερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέ εξαίρεση οργανισμούς που μπορεί να διατηρηθούν μέσα σε πάγο ή κεχριμπάρι (ήλεκτρον).

'Aρα η μελέτη ενός προγονικού οργανισμού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μοριακό και γονιδιακό επίπεδο, εφ’ όσον δεν βρίσκεται η γενετική του αλληλουχία.

'Ηδη από την δεκαετία του 1960 οι ερευνητές εξέφρασαν, την πολύ προχωρημένη για την εποχή ιδέα, ότι αν ήταν δυνατόν να έχει κανείς την αλληλουχία ενός γονιδίου από ζώντες οργανισμούς, θα ήταν δυνατόν να βρεθεί η γονιδιακή αλληλουχία του κοινού τους προγόνου. 'Ομως τότε οι επιστήμονες μόλις είχαν αρχίσει να κατανοούν τον γενετικό κώδικα. Σήμερα μετά την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά και άλλων οργανισμών, είναι δυνατή η ανακατασκευή των γονιδίων και, επομένως, μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που μέχρι σήμερα έμεναν αναπάντητα.

Μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε την προσπάθεια, με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, να ανακατασκευάσει το γονιδίωμα του κοινού προγόνου όλων των θηλαστικών. Η τεχνική της γονιδιακής ανακατασκευής μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στον τομέα της ιατρικής έρευνας.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.5.2007