Ηλιακές εκρήξεις PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 20:04
Το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ του σκάφους Hinode - «Ανατολή» στα ιαπωνικά - κατέγραψε στήλες αερίου να σηκώνονται από το ηλιακό στέμμα και να αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει ενέργεια, η οποία είναι πιθανό να τροφοδοτεί τις ηλιακές καταιγίδες που επηρεάζουν τη Γη.

Ένα ταραγμένο μαγνητικό πεδίο, θεωρητικά απελευθερώνει περισσότερη ενέργεια από ένα σταθερό.

Οι θεωρητικοί φυσικοί είχαν προτείνει ότι είναι δυνατό να υπάρχουν ταραγμένα μαγνητικά πεδία. Με το τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ μπορούμε να τα δούμε καθαρά για πρώτη φορά.

Το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ καταγράφει την ακτινοβολία που εκπέμπεται από το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας, που προβληματίζει τους επιστήμονες επειδή έχει θερμοκρασία 100 φορές ψηλότερη απ' ότι η επιφάνεια του Ήλιου.

Το Hinode μπορεί να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να κατανοήσουν το πώς η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου διαπερνά τα στρώματα της ατμόσφαιράς του και απελευθερώνεται στο Διάστημα.

Οι εικόνες αυτές ανοίγουν μια νέα εποχή στην μελέτη των διαδικασιών του Ήλιου που επηρεάζουν τη Γη, τους αστροναύτες, τους δορυφόρους και ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 19.4.2007