'Ενα νέο είδος διδύμων αδερφών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 20:03
Στην περίπτωση των ετεροζυγωτικών διδύμων, που είναι και η πιο συχνή, δύο διαφορετικά ωάρια γονιμοποιούνται από δύο σπερματοζωάρια. Τα δίδυμα μοιάζουν γενετικά όσο δύο οποιαδήποτε αδέλφια.

Στην σπανιότερη περίπτωση των ομοζυγωτικών διδύμων, ένα ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο χωρίζεται στα δύο κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Τα δίδυμα που προκύπτουν από τις δύο ομάδες κυττάρων είναι γενετικά πανομοιότυπα, κλώνοι.

Αμερικανοί γενετιστές ανακάλυψαν ένα νέο είδος δίδυμων αδερφών, μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στους ομοζυγωτικούς και τους ετεροζυγωτικούς διδύμους. Αυτό ήρθε στο φως επειδή ένα από τα δίδυμα είναι ερμαφρόδιτο, καθώς φέρει και ωοθήκες και όρχεις. Το άλλο παιδί ανατομικά είναι αγόρι.

Τα δύο παιδιά προήλθαν από το ίδιο ωάριο αλλά από διαφορετικά σπερματοζωάρια. Μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό από την πλευρά της μητέρας, αλλά μόνο τα μισά από τα γονίδια του πατέρα τους.

Κάθε παιδί αποτελείται από κύτταρα με διαφορετικό γενετικό υλικό. Ορισμένα κύτταρα σε κάθε παιδί είναι "θηλυκά", με δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ άλλα είναι «αρσενικά», Χ και Υ.

Το έμβρυο που προέκυψε θα είχε τρια σετ χρωμοσωμάτων, ένα από τη μητέρα και δύο από τον πατέρα. 'Αρχισε να διαιρείται, χωρίστηκε σε δύο τμήματα, και καθένα από τα τμήματα αυτά αναπτύχθηκε ξεχωριστά απορρίπτοντας τα χρωμοσώματα από το ένα από τα δύο σπερματοζωάρια.

Υπάρχουν πολλά ασαφή ενδεχόμενα στη γενετική των διδύμων και μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορετικές περιπτώσεις.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007