Τρύπα στον φλοιό της Γης PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007 20:02

Εξερευνητική ομάδα του Βρετανικού Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον, αρχίζει μελέτες στην μέση του Ατλαντικού ωκεανού, σε μια περιοχή όπου ο φλοιός της Γης λείπει. Υπάρχει μια τρύπα, η οποία βρίσκεται στο μέσο της μεσοωκεάνιας ράχης, μιας υποθαλάσσιας οροσειράς που διατρέχει τον Ατλαντικό από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Με το ολοκαίνουργιο ερευνητικό σκάφος RSS James Cook, η αποστολή θα μελετήσει μια περιοχή 3.000 με 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια μια "ανοιχτή πληγή" στον γήινο φλοιό.

Σύμφωνα με την θεωρία των τεκτονικών πλακών, η ράχη σχηματίζεται καθώς οι τεκτονικές πλάκες της Αμερικής απομακρύνονται από τις τεκτονικές πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής. Με την διεύρυνση του χάσματος ανάμεσά τους, υλικό από το μανδύα της Γης (φλοιός - μανδύας - πυρήνας) ανέρχεται στην επιφάνεια, στερεοποιείται και σχηματίζει νέο φλοιό, πάχους αρκετών χιλιομέτρων. Το ανώτερο στρώμα του μανδύα ξεχωρίζει από τον υπερκείμενο φλοιό λόγω των φυσικοχημικών του χαρακτηριστικών.

Η μυστηριώδης τρύπα φαίνεται να μην συμφωνεί με τα καθιερωμένα μοντέλα της γεωλογίας.

Η αποστολή ίσως προσφέρει και νέα στοιχεία για το πώς ο σχηματισμός νέου φλοιού επηρεάζει την σύσταση του θαλασσινού νερού.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 22.3.2007