Επίσκεψη στον Δία PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007 20:01
To New Horizons, το ταχύτερο διαστημικό σκάφος της NASA, ετοιμάζεται για ένα σύντομο πέρασμα από τον Δία και τους δορυφόρους του και στην συνέχεια για ένα μακρύ ταξίδι προς τον Πλούτωνα. Το διαστημικό σκάφος θα εκμεταλλευτεί το βαρυτικό πεδίο του μεγάλου πλανήτη, θα διαγράψει μια καμπύλη διαδρομή καθώς θα περάσει πίσω από τον Δία. 'Ετσι θα φτάσει την ταχύτητα των 84.000 χλμ/ώρα, συνεχίζοντας το ταξίδι προς τον Πλούτωνα, στον οποίο θα φτάσει το 2015, μειώνοντας την διάρκεια του ταξιδιού κατά τρία χρόνια.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πολλές παρατηρήσεις του Δία, των μεγάλων δορυφόρων του και των αμυδρών δακτυλίων του:

* Της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας, μιας θύελλας δύο φορές μεγαλύτερης από την Γη που υπάρχει στον Δία εδώ και αιώνες.

* Των τεσσάρων μεγάλων δορυφόρων του Δία, Γανυμήδη, Καλλιστώ, Ιώ, με τα ενεργά της ηφαίστεια, και Ευρώπη, στην οποία πιθανώς κρύβεται ένας τεράστιος ωκεανός κάτω από το κάλυμμα πάγου.

* Της μαγνητόσφαιρας του Δία, η οποία φτάνει σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη και θεωρείται η μεγαλύτερη δομή στο Ηλιακό Σύστημα και τους αμυδρούς δακτυλίους του Δία.

Το μικρό σκάφος, βάρους 476 κιλών, θα φτάσει το 2015 στον Πλούτωνα, και θα περάσει τρεις μήνες εξετάζοντας τον μικροσκοπικό πλανήτη και τον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του, τον Χάροντα.

Στη συνέχεια, το New Horizons ίσως επισκεφθεί ένα από τα μικρά σώματα της λεγόμενης Ζώνης Κουίπερ, που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.3.2007