Αντίγραφα του φωτός PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007 20:01
Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να σταματήσουν έναν παλμό φωτός, να τον μεταφέρουν σε άλλο σημείο υπό μορφή ύλης, και να τον αφήσουν εκεί να συνεχίσει την πορεία του.

Οι ερευνητές Κβαντομηχανικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξαφάνισαν έναν παλμό φωτός μέσα σε ένα νέφος αερίου, παγωμένου κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί Κελσίου). 'Οταν μερικά άτομα από το νέφος μετακινήθηκαν σε ένα άλλο νέφος, η ίδια ακτίνα επανεμφανίστηκε. Το αέριο που παγίδευσε το φως βρισκόταν σε μια κατάσταση που ονομάζεται "συμπύκνωμα Bose-Einstein". Σε αυτή την κατάσταση τα άτομα κινούνται αργά αλλά απόλυτα συντονισμένα. Το αποτέλεσμα ήταν τα φωτόνια του παλμού να επιβραδυνθούν από τα 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο στα 20 χλμ το δευτερόλεπτο και μετά να σταματήσουν. Οι ιδιότητες του φωτός αποτυπώθηκαν στην ύλη, όπως σε ένα ολόγραμμα.

Το αέριο απομνημόνευσε ένα ακριβές αντίγραφο του παλμού φωτός, αλλά σε μορφή ύλης. Στην συνέχεια, μερικά από τα άτομα του αερίου αφέθηκαν να μετακινηθούν σε ένα άλλο συμπύκνωμα, πολύ κοντά στο πρώτο. Με την βοήθεια ενός λέιζερ ελέγχου εμφανίστηκε μέσα στο νέφος η αρχική ακτίνα φωτός, μειωμένη μόνο σε ένταση.

Η δημιουργία αντιγράφων του φωτός σε μορφή ύλης μπορεί να έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές στους κβαντικούς υπολογιστές, στους ανιχνευτές βαρύτητας και σε ταχύτατες οπτικές τηλεπικοινωνίες.

Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.3.2007