Ενεργειακό Κοσμικό δείπνο! PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 19:59
"Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να καταγράψουμε με λεπτομέρεια την λάμψη της ακτινοβολίας από ένα τέτοιο φαινόμενο. Μόνο μια φορά ανά 10.000 χρόνια περνάει ένα άστρο τόσο κοντά σε μια μαύρη τρύπα ώστε να διαλυθεί και να εξαφανισθεί με αυτό τον τρόπο" σχολιάζει o Σούβι Γκεζάρι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια. Η παρατήρηση έγινε με ένα τροχιακό τηλεσκόπιο της NASA. Το ειδικό αυτό τηλεσκόπιο βλέπει δύο ζώνες στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, κι έτσι μπορεί να εντοπίσει την υπεριώδη λάμψη που εκπέμπει το υλικό του άστρου πριν χαθεί για πάντα μέσα στην μαύρη τρύπα.

Το συγκεκριμένο άστρο, στον αστερισμό του Βοώτη, σε απόσταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, πλησίασε την μαύρη τρύπα σε πάρα πολύ μικρή απόσταση, οπότε παραμορφώθηκε από το βαρυτικό της πεδίο και άρχισε να επιμηκύνεται.

Τελικά, διαλύθηκε σε κομμάτια, τα οποία άρχισαν να κινούνται σε σπειροειδή τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα και θερμάνθηκαν τόσο πολύ ώστε εξέπεμψαν μια ισχυρή λάμψη σε μεγάλο τμήμα του φάσματος λίγο πριν εξαφανιστούν.

"Κοιτάξαμε τον γαλαξία το 2003 και δεν υπήρχε καμία εκπομπή υπεριώδους φωτός", αναφέρει ο Γκεζάρι. "Και ξαφνικά, το 2004, είδαμε αυτή την ισχυρή πηγή φωτός. Η μόνη εξήγηση για μια τόσο έντονη υπεριώδη λάμψη είναι ότι η μαύρη τρύπα κατάπιε ένα άστρο".

Οι φυσικοί πιστεύουν ότι στο κέντρο κάθε γαλαξία, συμπεριλαμβανομένου και του γαλαξία του ηλιακού συστήματος, κρύβεται μια μαύρη τρύπα εξαιρετικά μεγάλης μάζας.

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2007