Τα σχέδια για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007 19:59
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα την νέα ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ με στόχο τη δραστική μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα πέρα από τους στόχους που έχει θέσει το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο, που χρειάζεται τώρα να εγκριθεί από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προβλέπει ότι έως το 2020 η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την 'Ενωση θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Κομισιόν ζητάει από την διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε μείωση κατά 30%, στο ίδιο διάστημα.

Ο περιορισμός της παγκόσμιας εκπομπής κατά 30% είναι απαραίτητος προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος των δύο βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% έως το 2050.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, αρνήθηκαν να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο γιατί θεωρούσαν ότι θα ήταν επιζήμιο για την οικονομία. Η ΕΕ πιέζει τώρα την Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στη νέα φάση του Κιότο που ξεκινάει το 2012 και αναμένεται να θέτει αυστηρότερα όρια.

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 1.2.2007