Η σκοτεινή ύλη στον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007 19:58

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων δημιούργησε τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της "σκοτεινής ύλης".

Η σκοτεινή ύλη, παρ' όλο που αντιστοιχεί στο 80% του Σύμπαντος, δεν μπορεί να γίνει άμεσα ορατή γιατί δεν απορροφά και δεν εκπέμπει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία. Αν και η σύστασή της παραμένει άγνωστη, η συνολική της μάζα στο Σύμπαν εκτιμάται ότι είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την μάζα της "κανονικής" ύλης.

Ο νέος χάρτης, ο οποίος σχηματίστηκε από τους επιστήμονες με την χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, απεικονίζει τις νηματοειδείς συγκεντρώσεις της σκοτεινής ύλης, που αποτέλεσαν την "σκαλωσιά" για το σχηματισμό των γαλαξιών.

Οι μετρήσεις έγιναν σε μισό εκατομμύριο μακρινούς γαλαξίες, στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απογραφή των άστρων του Σύμπαντος, που καλύπτει μια περιοχή του ουρανού εννέα φορές μεγαλύτερη από το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης.

Το φως που εκπέμπεται από τους γαλαξίες μέχρι να φτάσει στο Hubble, πέρασε μέσα από συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης. Η βαρυτική έλξη της σκοτεινής ύλης εκτρέπει το φως από την κανονική του πορεία, ως ένας βαρυτικός φακός. Η παραμόρφωση της εικόνας των γαλαξιών έδειξε στους ερευνητές την κατανομή της σκοτεινής ύλης, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση αυτή.

Είναι σημαντικό το ότι ο χάρτης επιβεβαιώνει τις στάνταρντ θεωρίες για τον σχηματισμό δομών.

Οι έρευνες βέβαια συνεχίζονται.

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 25.1.2007