Φιλοξενία στα αστέρια γιγαντιαίων πλανητών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2007 19:57
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν μόνο τις έμμεσες ενδείξεις για να δείξουν την παρουσία μαγνητικών πεδίων στα αστέρια που φιλοξενούν τους γιγαντιαίους πρόσθετους-ηλιακούς πλανήτες.

Χρησιμοποιώντας το spectropolarimeter που εγκαθίσταται στο τηλεσκόπιο Καναδάς-Γαλλία-Χαβάη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα μαγνητικό πεδίο στο TAU Bootis, ένα αστέρι που μπαίνει από έναν γιγαντιαίο πλανήτη σε μια γειτονική τροχιά.

Αυτό αποτελεί την αρχική ανίχνευση αυτού του είδους. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει σημαντικές προοπτικές, ιδιαίτερα, στην μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του πλανήτη και της μαγνητόσφαιρας του αστεριού της.

Ο κατάλογος των εξωηλιακών (extrasolar) πλανητών αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, περιέχει περισσότερα από 200 αντικείμενα, και η ανίχνευση αυτών των εξωπλανητών έχει γίνει σχεδόν μια ρουτίνα. Αλλά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αστρικών οικοδεσποτών, πώς μπορούμε εμείς να εξηγήσουμε τον σχηματισμό αυτών των πλανητικών συστημάτων και την μετανάστευσή τους στις πολύ γειτονικές τροχιές;

Οι παρατηρήσεις προτείνουν τις πολύ σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μαγνητόσφαιρας του αστεριού και του συντρόφου της.

Επιπλέον, οι αστρονόμοι έχουν μετρήσει και το επίπεδο διαφορικής περιστροφής του αστεριού, μια κρίσιμη παράμετρο στην παραγωγή των μαγνητικών πεδίων τους.

Τα στοιχεία που συλλέγονται για αυτήν την μελέτη δεν είναι επαρκή για να περιγράψουν ακριβώς αυτές τις αλληλεπιδράσεις, αλλά ανοίγονται νέες προοπτικές για τις λεπτομερείς μελέτες των συστημάτων "αστέρι-πλανήτες".

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.1.2007