Ρομπότ σε αποστολή για εξερεύνηση μυστικού χώρου της πυραμίδας του Χέοπα PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2006 19:57
Ενα ρομπότ θα σταλεί να εξερευνήσει έναν μυστικό χώρο που ανακαλύφθηκε το 2002 στην πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, την μεγαλύτερη πυραμίδα της Αιγύπτου. Θα σταλεί σε έναν πολύ στενό διάδρομο, στον λεγόμενο Θάλαμο της Βασίλισσας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα μικρό τροχοφόρο ρομπότ εξερεύνησε ένα οριζόντιο φρεάτιο που εκτεινόταν προς τα βόρεια από το Θάλαμο της Βασίλισσας βαθιά στην πυραμίδα. Η εξερεύνηση σταμάτησε 65 μέτρα μακρύτερα, όταν το ρομπότ συνάντησε έναν "πέτρινο τοίχο ή πόρτα" με χάλκινες χειρολαβές. 'Ενα ίδιο εμπόδιο εντοπίστηκε και στο νότιο φρεάτιο. Το ρομπότ μπόρεσε να ανοίξει μια μικρή τρύπα στον τοίχο και να εισάγει μια μικροκάμερα, η οποία αποκάλυψε έναν μεγάλο μυστηριώδη χώρο ανάμεσα στους δύο τοίχους ή πόρτες.

Η νέα αποστολή, που αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή ειδικών από την Αίγυπτο, την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, θα προσπαθήσει τώρα να εξερευνήσει τον αρχαίο χώρο.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν εδώ και δεκαετίες να ανακαλύψουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στον ταφικό χώρο του ίδιου του Φαραώ Χέοπα, που έζησε δυόμισι χιλιάδες χρόνια π.Χ..

Ημερομηνία καταχώρησης: 28.12.2006