Μειώνεται δραματικά το φυτοπλαγκτόν PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Τρίτη, 19 Δεκέμβριος 2006 19:56
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του 'Ορεγκον χρησιμοποίησαν έναν δορυφόρο της NASA για να καταγράψουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες και την παραγωγή φυτοπλαγκτού από το 1997 έως το 2006.

Το φυτοπλακγτόν είναι δυνατό να μετρηθεί από το διάστημα γιατί η χλωροφύλλη απορροφά κόκκινη και μπλε ακτινοβολία.

Το 1997 οι θερμοκρασίες των ωκεανών ήταν υψηλές λόγω του Ελ Νίνιο, φαινομένου περιοδικής θέρμανσης της τροπικής ζώνης στον Ειρηνικό. Καθώς, όμως, τα νερά κρύωναν από το 1997 έως το 1999, η παγκόσμια βιομάζα του φυτοπλαγκτού αυξήθηκε κατά δύο δισεκατομμύρια τόνους. Η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια τόνους.

Από το 1999 ως το 2004, όπου οι θερμοκρασίες άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, η παραγωγή του φυτοπλαγκτού έπεφτε κατά 200 εκατ. τόνους το χρόνο, και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού, μειώθηκε ως και 50%.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει δραματικά το φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς, οπότε θα διαταράξει την βάση της διατροφικής αλυσίδας όλου του πλανήτη και επιπλέον θα επιταχύνει την παγκόσμια θέρμανση.

Το φυτοπλαγκτόν αποτελείται από μικροσκοπικά φυτά, τα οποία παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και αποτελούν τη βάση όλων των οικοσυστημάτων, καθώς γίνονται τροφή για το ζωοπλαγκτόν και τα ψάρια.

Δεδομένου ότι το φυτοπλαγκτόν απορροφά από την ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για να το χρησιμοποιήσει στην φωτοσύνθεση, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μείωση της βιομάζας θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή του πλανήτη, με δυσάρεστες συνέπειες.

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 19.12.2006