Πώς θα κλείσει η τρύπα του όζοντος; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:52
Ημερομηνία καταχώρησης: 15.9.2006

Είναι γνωστό ότι η χρήση των χλωρο-φθορο-παραγώγων των υδρογονανθράκων καταστρέφουν το όζον της οζονόσφαιρας, το οποίο προστατεύει τον πλανήτη από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Γι' αυτό και έγινε προσπάθεια αντικατάστασής τους, μετά από υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το 1989. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνταν στα ψυκτικά μηχανήματα και στα αεροζόλ. 'Eτσι άρχισαν να αντικαθιστώνται σήμερα με ουσίες όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες και οι υδροφθοράνθρακες.

'Oμως οι ειδικοί σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η χρήση αυτών των ουσιών θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της Γης με το ισοδύναμο τριών δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η επιβάρυνση ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 ως 6 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος του αιώνα. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αμμωνία ή υδρογονάνθρακες, με την κατάργηση των προηγουμένων ουσιών μέχρι το 2030.

'Eτσι η τρύπα του όζοντος θα έχει κλείσει μέχρι το 2065. Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι είναι τεράστιο το κόστος αυτών των αντικαταστάσεων.

Σ. Τ.