Η βασική γραμματική είναι τυπωμένη στον εγκέφαλο; PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006 19:49
Ημερομηνία καταχώρησης: 13.8.2006

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βασική γραμματική των γλωσσών είναι χαραγμένη στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα μάς υποδεικνύουν ότι ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των συστημάτων της ανθρώπινης γλώσσας εμφανίζονται στην νοηματική επικοινωνία, ακόμη και όταν ο χρήστης δεν έχει εκτεθεί ποτέ σε γλωσσικές επιδράσεις.

Ερευνητές για διάστημα οκτώ ετών μελετούσαν κωφά αγόρια από την Νικαράγουα, τα οποία δεν είχαν έρθει σε επαφή με την νοηματική γλώσσα της Νικαράγουα και ήταν απομονωμένα από τον γραπτό λόγο, γιατί δεν είχαν πάρει σχεδόν καμιά εκπαίδευση.

Παρατηρήθηκε, όμως, ότι παρά την απομόνωση, το κάθε παιδί είχε αναπτύξει ανεξάρτητα την δική του, αυτοσχέδια νοηματική γλώσσα.

Για την μελέτη τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομα βίντεο που έδειχναν απλές ενέργειες και κλήθηκαν κατόπιν να περιγράψουν αυτά που είδαν. Τα κωφά παιδιά χρησιμοποίησαν νοήματα που βασίζονταν στην γραμματική κατασκευή του υποκειμένου, με τον ίδιο αφηρημένο τρόπο όπως το υποκείμενο σε εξελιγμένες γλώσσες.

Το γεγονός ότι η έννοια του υποκειμένου εμφανίζεται αυθόρμητα, χωρίς την προηγούμενη εκμάθηση γλώσσας, δείχνει ότι πρόκειται για έμφυτο στοιχείο.