Διδασκαλία του Ζεν PDF Εκτύπωση E-mail
Πνευματικότητα - Εσωτερικές παραδόσεις
Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007 12:33
Μια μέρα ο Ζεν δάσκαλος Dogo, συνοδευόμενος από τον μαθητή του, πήγε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του σε μια οικογένεια που πενθούσε στη γειτονιά του ναού του.

Κτυπώντας ελαφρά το φέρετρο, ο μαθητής είπε στο δάσκαλο του, "Ζωντανός ή νεκρός;".

Δάσκαλος: "Δεν θα πω ζωντανός, δεν θα πω νεκρός".

Μαθητής: "Γιατί δεν θα πεις;".

Δάσκαλος: "Δεν θα πω. Δεν θα πω".

Κατά την επιστροφή στον ναό έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

Μαθητής: "Δάσκαλε, αν δεν μου πεις θα σε κτυπήσω".

Δάσκαλος. "Κτύπα με αν θες, αλλά δεν θα πω".

Μετά απ' αυτό ο μαθητής κτύπησε το δάσκαλο του.

Αργότερα, αφού ο Dogo είχε πεθάνει, ο μαθητής πήγε στον Sekiso, τον διάδοχο του Dogo, και του αφηγήθηκε όλο το επεισόδιο.

Ο Sekiso είπε, "Δεν θα πω ζωντανός και δεν θα πω νεκρός".

Με αυτές τις λέξεις ο μαθητής πέτυχε μια βαθιά κατανόηση του νοήματος της γέννησης και του θανάτου. Προκειμένου να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα της ερώτησης, πρέπει να ξέρουμε τι βρίσκεται από πίσω της. Εδώ έχουμε κάποιον τόσο αγχωμένο που αγνοεί εκείνους που θρηνούν και ούτε καν περιμένει μέχρις ότου γυρίσει με τον δάσκαλο του στο ναό, αλλά πιέζει το δάσκαλο για μια ξεκάθαρη απάντηση. Το ζήτημα της ζωής και του θανάτου είναι φανερό ότι βαραίνει πολύ πάνω του. Υποθέτει, φυσικά, ότι το σώμα μπροστά του είναι κλινικά νεκρό, αλλά πιστεύει ωστόσο ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τις αισθήσεις και τη διάνοια μας, και στην ουσία ρωτάει, "Συνεχίζει άραγε να υπάρχει η ζωτική δύναμη και μετά το θάνατο;" Αργά ή γρήγορα, όλοι μας, αν θέλουμε να βρούμε αληθινή ικανοποίηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το ίδιο περίπλοκο ερώτημα. 'Οχι φιλοσοφικά, αλλά υπαρξιακά: "Γιατί βρίσκομαι σ' αυτή τη γη; Από πού ήρθα; Όταν πεθάνω κατά το φυσικό μέρος, τι συμβαίνει στην ενεργειακή δύναμη που αποκαλώ 'εαυτό μου'; Πρόκειται να υποστώ πλήρη εκμηδένιση ή θα επιβιώσω με τη μία ή την άλλη μορφή; Υπάρχει κάποια ψυχική ουσία, ανεξάρτητη από το σώμα μου, η οποία θα μετοικήσει και θα μετενσωματωθεί σε κάποια μορφή ανάλογη των σκέψεων και των πράξεων μου σ' αυτή τη ζωή; Ή μήπως υπάρχει κάποιο είδος μεταθανάτιας ζωής, υλικής ή ασώματης, σε κάποιο άγνωστο κόσμο; Εν συντομία, πορεύομαι προς τη μη-ύπαρξη ή προς μια νέα ύπαρξη;" Το ερώτημα "Είναι ζωντανός ή νεκρός;" είναι στην πραγματικότητα μια μεταφορά όλων αυτών των ερωτημάτων.

Λάβετε υπόψη σας ότι πέρασαν αρκετά χρόνια ανάμεσα στον θάνατο του πρώτου δασκάλου και τη στιγμή που ο μαθητής πήγε στον δεύτερο δάσκαλο, μια περίοδος κατά την οποία δεν σταμάτησε να διαλογίζεται και να στοχάζεται πάνω σ' αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Προς τι; Για να μπορέσει να απελευθερωθεί από τη δεσμευτική αλυσίδα της γέννησης και του θανάτου, τον ψηλότερο στόχο και τη μεγαλύτερη ανάγκη που υπάρχει για μια ανθρώπινη ύπαρξη. Η απελευθέρωση από τη ζωή και το θάνατο ισοδυναμεί με την απελευθέρωση από τους δυϊστικούς περιορισμούς της ζωής και του θανάτου. Δηλαδή, ζει κανείς με απόλυτη ελευθερία γιατί η ζωή και ο θάνατος είναι ταυτόχρονα μη-ζωή και μη-θάνατος. Ο Dogo απαντάει, "Δεν θα πω ζωντανός και δεν θα πω πεθαμένος." Τι άλλο μπορεί να πει; Ξέρει ότι αυτό που αποκαλούμε γέννηση είναι απλά η ανάποδη πλευρά του θανάτου, όπως μια πόρτα λέγεται Είσοδος απ' έξω και Έξοδος από μέσα. Ξέρει ότι η ζωή και ο θάνατος εξαρτώνται αμοιβαία, και ότι δεν μπορείς να επιθυμείς το ένα χωρίς να προσελκύεις το άλλο. Κατά συνέπεια, το άρπαγμα απ' τη ζωή δηλώνει την άρνηση της πραγματικότητας του θανάτου. "Γιατί δεν θα πεις; Μη γίνεσαι δυσνόητος, δάσκαλε. Δώσε μου μια ξεκάθαρη απάντηση", απαιτεί ο μαθητής. Το ζητάει με πόνο καρδιάς. 'Ισως αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του με τη ζωντανή πραγματικότητα του θανάτου και μπορεί να σκέφτηκε, "Βλέπω αυτό που παρουσιάζεται να είναι ο θάνατος, αλλά που πήγε η ζωή που ζωοποιούσε αυτό το σώμα;".

"Δεν θα πω! Δεν θα πω!" επιμένει ο δάσκαλος. "Είσαι κουφός; Δεν ακούς τι σου λέω;". Ο ίδιος εκφράζεται με πόνο καρδιάς μέσα στην αδυναμία του να πει περισσότερα. Ούτε ο ίδιος ο Βούδας θα μπορούσε να το θέσει διαφορετικά. Αν η γέννηση αποτελεί ένα πρόσκαιρο σημείο ανάμεσα σε ό,τι προηγείται και σε ό,τι ακολουθεί, και το ίδιο συμβαίνει με τον θάνατο, τότε κάθε στιγμή υπάρχει ζωή, και κάθε στιγμή υπάρχει θάνατος. Ποια κατάσταση είναι θάνατος, και ποια ζωή; Ανίκανος ο μαθητής να συγκρατηθεί περισσότερο, προειδοποιεί θυμωμένα το δάσκαλο του. "Αν δεν μου πεις θα σε κτυπήσω!". Η βιαιότητα των λόγων του φανερώνει το βαθμό της απελπισίας του. Δάσκαλος: "Κτύπα με αν το θες, αλλά δεν πρόκειται να σου πω. Είτε με κτυπήσεις είτε όχι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το θέσω".

Αργότερα, όταν ο Dogo είχε πεθάνει, ο μαθητής πήγε στον διάδοχο του και του είπε όλα όσα είχαν γίνει. Και για μια ακόμη φορά ακούει το παλιό τροπάριο: "Δεν θα πω ζωντανός και δεν θα πω πεθαμένος." Με αυτό αφυπνίστηκε σαν από βαθύ ύπνο.

Στα Σανσκριτικά το βασίλειο της γέννησης και του θανάτου ονομάζεται samsara: ο γήινος φαινομενικός κόσμος της προσπάθειας και του μόχθου, της παροδικότητας, του μετασχηματισμού τον οποίο υφίστανται συνεχώς όλα τα φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων και των συναισθημάτων, σύμφωνα με το νόμο της αιτίας και του αιτιατού. Η γέννηση και ο θάνατος μπορούν να παρομοιαστούν με τα κύματα του ωκεανού. Όταν σηκώνεται ένα κύμα, είναι σαν μια γέννηση. 'Οταν πέφτει, σαν τον θάνατο. Το μέγεθος του καθενός καθορίζεται από τη δύναμη του προηγούμενου, ενώ η ίδια η δύναμη δημιουργείται από τα ρεύματα του αέρα, τις διογκώσεις του εδάφους, τη βροχή, το φεγγάρι, και ίσως και από άλλα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόμενη αδιάκοπα δημιουργεί τη γέννηση - θάνατο - επαναγέννηση - τον τροχό της ύπαρξης. Η άλλη όψη είναι ότι στην Ουσιαστική - φύση μας δεν υπάρχει πήγαινε-έλα, ούτε γέννηση, ούτε αλλαγή, ούτε θάνατος. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα είναι πώς θα υπερβούμε τη γέννηση και το θάνατο, και πώς θα βρούμε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει ούτε γέννηση ούτε θάνατος. Σύμφωνα με τον Ζεν δάσκαλο Dogen, το μέρος αυτό είναι το ίδιο το βασίλειο της γέννησης και του θανάτου.

Ημερομηνία καταχώρησης: 17.11.2007