Πασιφλόρα (Pasiflora incarnata, ρολογιά) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2011 19:44

        Αυτό το αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό της Κεντρικής και Βόρειας  Αμερικής πήρε το όνομά του από έναν Περουβιανό μοναχό που είδε σύμβολα του Θείου Πάθους στο πολύτιμο αυτό βότανο με τα μοναχικά ιδιόρρυθμα άνθη και τους αξέχαστους καρπούς.

 

         Στην παλιά Αθήνα με τις αυλές και τα σοκάκια, συναντούσες πού και πού τη ρολογιά να ξεπροβάλλει ανάμεσα στο γιασεμί και το αγιόκλημα! Τα μεγάλα λευκά άνθη με τους μπλε-μωβ στήμονες που φτάνουν μέχρι τις άκρες των πετάλων ζωγραφίζοντας ακτινωτά έναν κύκλο, θυμίζουν ρολόι. Αυτά το Φθινόπωρο,  μεταμορφώνονται στους καρπούς με το έντονο πορτοκαλί χρώμα σε σχήμα και μέγεθος αυγού που κρέμονται  από τα γυμνά κλαδιά που λίγο καιρό πριν ήταν γεμάτα από τρίλοβα καταπράσινα φύλλα και τους έλικες (λεπτά ελικοειδή τμήματα που βοηθούν τα φυτά να αναρριχηθούν).

 

        Τι είναι αυτό που έκανε τη ρολογιά τόσο σημαντική για την εποχή μας ώστε να αναδειχθεί το βότανο του 2011; Η καταπραϋντική της δράση στο τόσο πλέον           βεβαρημένο νευρικό σύστημα του ανθρώπου! Τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, κάποιες άλλες ουσίες, αλλά κυρίως ο συνδυασμός τους, κάνουν την Πασιφλόρα να δρα ηρεμιστικά, αντισπασμωδικά, αναλγητικά και υπνωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό!

 

       Έχει καλά αποτελέσματα σε καταστάσεις νευρικότητας, ακόμα και παιδιών, σε άγχος, σε ταχυκαρδίες και πεπτικές ανωμαλίες νευρικής φύσεως καθώς και σε διάφορες μορφές αϋπνίας.

 

       Τα μέρη του βοτάνου που περιέχουν τις θεραπευτικές ουσίες είναι κυρίως οι έλικες και τα φύλλα. Μαζεύονται στο τέλος του καλοκαιριού και αποξηραίνονται. Χρησιμοποιούνται ως έγχυμα (όπως το τσάι) και ως βάμμα (αλκοολούχο διάλυμα). Μπορούμε να συνδυάσουμε την πασιφλόρα και με άλλα βότανα που ηρεμούν το Ν.Σ.,  χαλαρώνουν το σώμα και διευκολύνουν τον ύπνο, όπως το τίλιο και η βαλεριάνα. Έτσι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.   

Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου