Σύμφυτο PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Τετάρτη, 30 Ιούνιος 2010 17:21

                                 

(Symfhytum officinale-Σύμφυτο το φαρμακευτικό. Στεκούλι)

 

   Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα λιγότερο γνωστό φυτό που είναι όμως πολύτιμο και αναντικατάστατο βότανο και σημαντικό ομοιοπαθητικό φάρμακο!

 

   Το σύμφυτο είναι ένα πολυετές φυτό που φθάνει το πολύ το ένα μέτρο, με ισχυρό πολύκλαδο βλαστό και μεγάλα παχιά, τραχιά λογχοειδή φύλλα. Τα άνθη του που εμφανίζονται κατά συστάδες την Άνοιξη και  μοιάζουν με βαθιές καμπανούλες είναι λευκού, ρόδινου ή ιώδους χρώματος. Η ρίζα, πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες, με τα χρόνια γίνεται σκούρα καφέ και όταν ανοιχτεί είναι εσωτερικά ανοιχτόχρωμη και κολλώδης. 

 

H καλύτερη εποχή για να συλλέξουμε τη δρόγη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο το δε φρέσκο φυτό είναι καλύτερα να το μαζεύουμε όταν είναι ανθισμένο.

 

    Τι περιέχει λοιπόν αυτό το φυτό που το κάνει τόσο πολύτιμο; Περιέχει αλαντοϊνη, ουσία που διεγείρει την αύξηση και την επούλωση των κυττάρων κυρίως των κυττάρων των οστών και των χόνδρων αλλά και όλων των κυττάρων του σώματος. Περιέχει ακόμα γλίσχρασμα, ταννίνες, αλκαλοειδή και ρητίνες! Ο συνδυασμός λοιπόν των ουσιών αυτών και όχι μόνο κάνει το βότανο να βοηθάει σημαντικά στην συμπληρωματική θεραπεία των καταγμάτων. Επιταχύνει την συγκόλληση! Σε περιοχές δε που δεν μπορεί να μπει γύψος, όπως σε  δάχτυλα ή σε πλευρά, εαν χρησιμοποιήσουμε το σύμφυτο θα εκπλαγούμε από τα αποτελέσματα!!! Και ακόμα σε αρθρίτιδες και εξογκώματα στις αρθρώσεις, σε ρευματισμούς και πόνους στα κόκαλα, σε κιρσούς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος το σύμφυτο μπορεί να βοηθήσει. 

 

   Μπορούμε να πάρουμε τα φύλλα να τα πολτοποιήσουμε και να τα βάλουμε ως κατάπλασμα σε αρθρώσεις που πονάνε, σε μώλωπες, σε πόνους στη μέση ή στα άκρα και σε κατάγματα! Και το βάμμα (αλκοολούχο διάλυμα) είναι μια μορφή πολύ χρήσιμη!

 

Ας σκεφτούμε λοιπόν το σύμφυτο σε όλες τις περιπτώσεις που πονάνε για τον όποιο λόγο τα άκρα μας, η μέση μας, οι αρθρώσεις μας, τα κόκαλά μας και θα ανακουφιστούμε πολύ!!!

 

Η φαρμακοποιός σας

 

 Ρέα Παπαδοπούλου