Τρία λεπτά καθημερινής υγιεινής του εγκεφάλου PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Αρθρα Υγείας - Θεραπευτικής
Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2010 12:11

Η άσκηση που ακολουθεί δόθηκε από τον γνωστό για τις έρευνές του σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου Δρ. Νταν Ζίγκελ, στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρακτική «καθαρίσματος» του εγκεφάλου σε άμεση σύνδεση με τα σήματα που στέλνει το σώμα(1) και που καθημερινά αγνοούμε πιεσμένοι από τον σημερινό τρόπο ζωής.

«Δεν χρειάζονται πολλές ώρες συγκέντρωσης, τρία λεπτά καθημερινά αρκούν για να ‘αερίσουμε’ τον εγκέφαλό μας» προτείνει ο δρ Νταν Ζίγκελ. «Όπως ακριβώς η στοματική υγιεινή απαιτεί να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας, έτσι και η συγκέντρωση -για να αποκτήσουμε αυτεπίγνωση (mindfulness)- είναι ένα είδος υγιεινής του εγκεφάλου, που καθαρίζει και δυναμώνει τις συνδέσεις των συνάψεων στον εγκέφαλο».

 

    -Σε ένα ήσυχο δωμάτιο καθίστε σωστά ή πλαγιάστε αναπαυτικά σε ένα καναπέ με πολλά μαξιλάρια και κλείστε τα μάτια σας.

    -Για περίπου ένα λεπτό –με κλειστά τα μάτια- παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σώμα σας. Νιώθετε βάρος; Καταγράψτε κάθε κίνηση που κάνετε.

    -Για άλλο ένα λεπτό, αναπνεύστε αργά και βαθιά. Καθώς εκπνέετε θυμηθείτε ότι δεν προσπαθείτε να αλλάξετε τίποτα ή να κάνετε  κάτι. Μην ανησυχείτε για τις διάφορες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας.

    -Ακούστε τους ήχους γύρω σας. Αντί να προσπαθείτε να τους αναγνωρίσετε, απλά ακούστε τους. Παρατηρήστε τα ήσυχα διαστήματα ανάμεσα στους ήχους.

    -Προσέξτε και πάλι πως αισθάνεται το σώμα σας και μετά ανοίξτε σιγά - σιγά τα μάτια σας.

          
  
Λίλυ Στυλιανούδη 


(1)Ο σημερινός τρόπος ζωής μάς έχει αποκόψει από την επίγνωση της  συνεργασίας του σώματος και του εγκεφάλου. Στη διάρκεια της ημέρας το σώμα στέλνει συγκεκριμένα σήματα, ώστε να επιτρέψουμε στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί. Τα αποτελέσματα είναι ποικίλα και δυσμενή για τον άνθρωπο (βλ. άρθρο για τους ουλτραδιανούς ρυθμούς, προσεχώς).