Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα και τα γονίδια Foxl2 και Sox9 PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 31 Δεκέμβριος 2009 12:26

Νέες μελέτες ταράζουν τα νερά στις θεωρίες για την σεξουαλική ανάπτυξη των θηλαστικών. Σύμφωνα με μια από τις μελέτες αυτές όταν απενεργοποιείται κάποιο γονίδιο (το Foxl2) ένα άλλο γονίδιο (το Sox9) μπορεί να μετατρέψει τα «θηλυκά» κύτταρα σε «αρσενικά».

 

Όταν ο γενετιστής Δρ Ματίας Τρέιερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, και η ομάδα του του κατόρθωσαν με τεχνικές γενετικής μηχανικής να διαγράψουν το γονίδιο Foxl2 από τις ωοθήκες ποντικών που είχαν ολοκληρώσει τη σεξουαλική τους ωρίμανση είδαν μετά από τρεις εβδομάδες τα θηλυκά πειραματόζωα να έχουν σχεδόν αλλάξει φύλο. Ο έλεγχος απέδειξε ότι τα κύτταρα των ωοθηκών είχαν αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά των κυττάρων των όρχεων, παράγοντας επίπεδα τεστοστερόνης τυπικά για ένα ενήλικο αρσενικό όχι όμως και σπέρμα.

 

Το γονίδιο Foxl2 και το γονίδιο Sox9 θεωρούνται ένα βιολογικό δίδυμο «γιν-γιανγκ» χάρις στο οποίο διατηρείται μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα που μπορεί, όμως, να διαταραχθεί με μια γενετική παρέμβαση.

 

Οι νέες έρευνες εξηγούν γιατί ορισμένα ψάρια αλλάζουν φύλο ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και γιατί ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν μετά την εμμηνόπαυση ανδρικά χαρακτηριστικά (βαθύτερη φωνή, τρίχες στο πρόσωπο), ίσως και γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με το φύλο που γεννήθηκαν. Ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας, καθώς και γιατί μερικές γυναίκες φθάνουν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση λόγω προβληματικών ωοθηκών.

 

Παράλληλα, άλλη έρευνα που εξελίσσεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Λονδίνου μελετά την δυνατότητα μετατροπής αρσενικών κυττάρων σε θηλυκά με ανάλογη παρέμβαση στα γονίδια.

 

Γενικότερα εκτιμάται ότι οι νέες έρευνες δείχνουν πως η διαφοροποίηση των δύο φύλων δεν είναι τόσο τελεσίδικη και ότι κλονίζουν την μέχρι τώρα αντίληψη της βιολογίας σύμφωνα με την οποία το φύλο καθορίζεται από τη γέννηση, καθώς αμοιβαία επικαλυπτόμενοι και ενισχυόμενοι γενετικοί και βιοχημικοί μηχανισμοί ξεχωρίζουν τα δύο φύλα διατηρώντας σταθερά έναν οργανισμό αρσενικό ή θηλυκό από την εμβρυική ανάπτυξη ήδη. Και επισημαίνεται ότι το να είναι ένας οργανισμός αρσενικός ή θηλυκός, δεν είναι μια μόνιμη και αμετάβλητη κατάσταση, αλλά κάτι που πρέπει συνεχώς να συντηρείται!

  Σχετικό κείμενο  Η διαδικασία διαμόρφωσης του φύλου