Εξερευνώντας τα βάθη των ωκεανών PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2009 11:23

ή "Ετεή δε ουδέν ίδμεν. Εν βυθώ η αλήθεια". (1) 

Το πρώτο σκέλος αυτού του ρητού που αποδίδεται στον προσωκρατικό φιλόσοφο Δημόκριτο έρχονται να μας θυμίσουν τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία ανακοίνωσαν οι επιστήμονες ερευνητές του βυθού της θάλασσας. Εξερευνώντας τον ολοσκότεινο και παγωμένο βυθό της θάλασσας, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το φως του ήλιου, σε βάθος 200 έως και 5000 μέτρων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλές χιλιάδες θαλάσσια είδη, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν παρά την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης!

Η άβυσσος των ωκεανών εθεωρείτο πριν λίγα χρόνια χωρίς ζωή, όμως …ετεή δε ουδέν ίδμεν, καθώς αποδείχθηκε ότι σφύζει από ζωή: καβούρια, κοράλλια, τεράστιες γαρίδες, σκουλήκια που τρώνε πετρέλαιο και φωσφορίζουσες μέδουσες είναι μερικά από τα πλάσματα που διαβιούν μέσα στο πιο παράξενο οικοσύστημα της γης.

 

Κάμερες σόναρ και ειδικά ρομποτικά σκάφη που βυθίστηκαν στον ωκεανό, ανακάλυψαν πολλά πλάσματα που κατορθώνουν να επιβιώσουν σε υποθαλάσσιες περιοχές χωρίς βλάστηση και άλλα που δημιουργούν φως μόνα τους!

 

Παρά τις εντυπωσιακές αυτές ανακαλύψεις, οι επιστήμονες δεν έχουν φθάσει ακόμη στον βυθό, στα αποκαλούμενα «βάθη του Άδη», όπου το βάθος είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ.

 

Λέτε να εννοούσε αυτόν τον βυθό ο Δημόκριτος ή κάποιον άλλον, όταν «εκεί» προσδιόριζε την παρουσία της αλήθειας; Σε ποιον βυθό να κοίταζε, μέσα σε ποια θάλασσα και τι να έβλεπε ο προσωκρατικός φιλόσοφος;

 

Και οι σημερινοί ερευνητές πόσους άγνωστους «βυθούς» ακόμη να πρέπει να ερευνήσουν, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι το σύμπαν αποτελείται, σύμφωνα με τους φυσικούς, κατά το μεγαλύτερο μέρος του από σκοτεινή, άγνωστη, ανεξερεύνητη ύλη;

 

Ελένη Φράγκου 

(1)= Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η αλήθεια βρίσκεται στο βυθό.