Μύρο (Σμύρνα) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2009 00:23

 (Commifora myrra) 

 

     Χρυσό, λιβάνι και σμύρνα προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στο βρέφος Ιησού! Με μύρο άλειψε τα πόδια του Ιησού η Μαρία και μετά τα σκούπισε με τα μαλλιά της!

     Τι είναι αυτό που κάνει τόσο πολύτιμο αυτό το φυτό; Το «δάκρυ» που τρέχει, την εποχή των βροχών, από το κομμένο βλαστό και τον σκισμένο κορμό του!

      Αυτός ο θησαυρός της Ανατολής  είναι μια ρητίνη που βρίσκεται στον  παχύ στραβό κορμό και στους βλαστούς ενός μικρού δένδρου που φύεται στη Σομαλία, στην Ανατολική Αφρική, αλλά και στην Ασία. Τα μικρά του φύλλα  έχουν αγκαθωτές άκρες και από τους βλαστούς φυτρώνουν λευκά η πράσινα ανθάκια.

      Η ρητίνη, αρχικά υπόλευκη, γίνεται κίτρινη καθώς στεγνώνει και καταλήγει καφέ- κόκκινη. Έχει μία έντονη χαρακτηριστική οσμή και μια γεύση στυφή και ελαφρώς πικρή. Αυτή είναι η σμύρνα, που στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει πικρία! Γνωστή από την αρχαιότητα για τις θαυματουργές επιδράσεις της σε ανοιχτές πληγές η ρητίνη (πλούσια σε αλκοόλες και τερπένια), είναι στυπτική και αντιμικροβιακή. Έχει αντισηπτική δράση και πολύ καλά αποτελέσματα στις παθήσεις των βλεννογόνων του στόματος και του λάρυγγα. Από τη σμύρνα με απόσταξη παίρνουμε  το αιθέριο έλαιο, το μύρο, που το χρησιμοποιούσαν και στην Αρχαία Ελλάδα σαν επουλωτικό! Είναι τοπικό αναισθητικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό! 

                  

                Εφαρμογές: Βάμμα Τ.Μ.(αλκοολούχο διάλυμα ). Εξωτερικά σε ουλίτιδες, στοματίτιδες, πληγές στο στόμα, άφθες. Καθαρό η διαλυμένο στο νερό, ένα κουταλάκι του καφέ σε ένα ποτήρι νερό, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

           Αιθέριο έλαιο Η.Ε. Διαλύστε 10 σταγόνες σε 25ml βαλσαμόλαδο και χρησιμοποιήστε το σε πληγές, χρόνια έλκη, η αιμορροΐδες.  

        Βάλτε σε 15ml αμυγδαλέλαιο, 1 ml αιθέριο έλαιο μύρου και κάντε εντριβές στο στήθος ή στην πλάτη σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ή κρυολογήματος.

Η φαρμακοποιός σας  

Ρέα Παπαδοπούλου